EU financira umrežavanje poslovnih zona Slovenije, Hrvatske i Mađarske

Izvor: Poslovni dnevnik, 27.02.06.

Sažetak: U Puli je proteklog vikenda održana prva radionica radne skupine za gospodarstvo u okviru Susjedskog programa Slovenija Mađarska Hrvatska 2004. do 2006. - Zajednica Interreg III A. Sastali su se predstavnici razvojnih agencija Hrvatske i Slovenije, nositelja projekta SLO-HR-RA, kao dijela spomenutog programa.

EU financira umrežavanje poslovnih zona Slovenije, Hrvatske i Mađarske

U Puli je proteklog vikenda održana prva radionica radne skupine za gospodarstvo u okviru Susjedskog programa Slovenija Mađarska Hrvatska 2004. do 2006. - Zajednica Interreg III A. Sastali su se predstavnici razvojnih agencija Hrvatske i Slovenije, nositelja projekta SLO-HR-RA, kao dijela spomenutog programa.

O zajedničkom projektu slovensko-hrvatskih razvojnih agencija govorio je Boris Sabatti iz Istarske razvojne agencije, Mateja Simčić iz Razvojne agencije Notranjsko-kraške regije Slovenije detaljno je obrazložila projekt, a projektni prijedlog SLO-HR-RA ZONET umrežavanje poslovnih zona na području Hrvatske i Slovenije predstavio je Boris Miletić, izvršni direktor Ide.

Nakon ove prve, predviđene su još četiri radionice radne skupine za gospodarstvo projekta SLO-HR-RA, i to 3. ožujka u Rijeci o turizmu, 9. ožujka u Postojni o ljudskim potencijalima, te 14. ožujka u Novom Mestu o infrastrukturi. Inače, Projekt SLO-HR-RA Susjedskog programa Slovenija-Mađarska-Hrvatska 2004.-2006. u okviru poticaja zajednice Interreg IIIA, namijenjen je jačanju prekogranične suradnje i uravnoteženju razvoja prekograničnih područja.

U njemu sudjeluju tri hrvatske i tri slovenske razvojne agencije, Notranjsko-kranjska razvojna agencija, Regionalni razvojni center Koper, Poduzetnički razvojni centar Novo mesto, Istarska razvojna agencija IDA, Regionalna razvojna agencija Porin Rijeka i Centar za poduzetništvo Karlovačke županije. Projekt se odvija od rujna 2005. do studenoga 2006. godine, a financira ga sa 128.000 eura Europska unija. U okviru ovog projekta trebao bi se uspostaviti i projekt SLO-HR-RA Zonet kojim se predviđa umrežavanje poslovnih zona u Sloveniji i Hrvatskoj radi bolje poslovne suradnje.

Ciljne skupine ovog projekta bit će poduzetničke zone, inkubatori, tehnološki parkovi, potporne institucije za poduzetništvo, kao i poduzetnici koji posluju ili žele poslovati u poslovnim zonama. Glavni cilj projekta je poboljšanje prekogranične ekonomske suradnje, promocija zajedničkog medugraničnog gospodarskog prostora, bolje međusobno razumijevanje i ukupna suradnja.