Hrvatskoj treba sprega poduzetništva i znanja te izvozna orijentacija

Izvor: Radio Pula, 14.07.2006.

Sažetak: Po međunarodnim GEM - Global Entrepreneurship Monitor pokazateljima gospodarskog rasta, Hrvatska je zadnjih godina napredovala zauzevši 19. mjesto među 35 najrazvijenijih zemalja svijeta. Predstavnici Istarske razvojne agencije, Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća CEPOR-a te Ministarstva gospodarstva danas su u Puli ustvrdili kako Hrvatskoj hitno treba sprega poduzetništva i znanja te izvozna orijentacija.

Hrvatskoj treba sprega poduzetništva i znanja te izvozna orijentacija

GEM je najveći međunarodni projekt kojim se mjeri poduzetnička aktivnost i podloga je vladama za određivanje politike razvoja poduzetništva. Hrvatska je u GEM projekt uključena od 2002. godine kada joj pokazatelji nisu bili nimalo zavidni. Iako se razinom gospodarskog rasta ne možemo pohvaliti ni danas, zemlja napreduje. Istarska razvojna agencija plasirala je od 2000. godine više od 400 milijuna kuna u razvoj poduzetništva i potaknula više od 600 kredita, a projekti su se održali do danas, rekao je direktor IDA-e Darko Lorencin.

Preduvjet razvoju je da se tvrtke izvozno orijentiraju, istaknula je predsjednica Upravnog odbora CEPOR-a Slavica Singer. Sprezi poduzetništva i znanja doprinijet će i pulsko Sveučilište koje s radom počinje na jesen. Župan Ivan Jakovčić istaknuo je da je Istarska županija lokomotiva hrvatskoga razvoja te zatražio veću potporu Ministarstva u razvoju poduzetničkih projekata.