Znak "Istarska kvaliteta - IQ" prva dobiva malvazija

Izvor: Vjesnik, 27. 04.06.

Sažetak: Znak "Istarska kvaliteta" registriran je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig, a zakonski ga je registrirala IDA - Istarska razvojna agencija.

Nakon oznake ‚àö√ᬨ¬™Proizvedeno u Hrvatskoj‚àö√ᬨ¬¥, i Istra uvodi zaštitni robni znak za autohtone proizvode i usluge:

Znak "Istarska kvaliteta - IQ" prva dobiva malvazija

Najkvalitetniji autohtoni istarski proizvodi i usluge uskoro će ponijeti zaštitni znak IQ - Istarska kvaliteta. Znak vizualnog oznaćavanja "Istarska kvaliteta - IQ" namijenjen je poticanju razvoja domaće proizvodnje, podizanju razine kvalitete proizvoda i proizvodnih tehnologija, poticanju stvaralaštva i kreativosti, a osobito izvornosti, tradicije i stvaranju istarskog identiteta na domaćem i svjetskom tržištu. Znak "Istarska kvaliteta" registriran je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig, a zakonski ga je registrirala IDA - Istarska razvojna agencija. Znak ili markica IQ dodjeljuje se proizvodima i uslugama, kaže Darko Lorencin direktor IDA-e, koji posjeduju natprosječnu kvalitetu, proizvedenim i pružanim na području Istarske županije, a nastali su kao rezultat istarske tradicije, razvojno- istraživačkog rada, inovacija i invencije. Znak "Istarska kvaliteta" ili IQ zamišljen je kada i sama Istarska razvojna agencija, a dobit će ga proizvodi koji na dostojanstven način prezentiraju Istarsku županiju kao gospodarsku regiju, kaže Lorencin, te dodaje kako je potrebno da proizvod ima tehnološku razinu proizvodnje, tipićnost i iznimnu kvalitetu, tako zaključuje kako je IQ, politika istarske kvalitete. Dobra suradnja u vezi s tim je s udrugom Vinistra, vinogradara i vinara Istre. Budući da je proizvodnja istarskih vina kontrolirana, postoje i zakonska uporišta da upravo istarska vina, točnije istarska malvazija, prva ponese znak IQ - istarska kvaliteta. U planu je također znak IQ dodijeliti i u turizmu za turistički smještaj, a zatim i za istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, doznajemo od Lorencina. Potaknuti sve jačom konkurencijom na tržištu te namjerom ulaska Hrvatske u EU, jedan od strateških pravaca povećanja konkurentnosti malvazije je stvaranje znaka kvalitete, branda.
Rješenje je pronađeno u mogućnosti uporabe znaka IQ - istarska kvaliteta, kaže nam Ivica Matošević, poznati istarski vinar i predsjednik udruge Vinistra. Oznaka IQ za malvaziju istarsku ponajprije je namijenjena označavanju vina visoke kvalitete, a za ponijeti prestižnu oznaku prijavila su se 24 istarska vinara. Tko će sve od prijavljenih vinara dobiti oznaku kvalitete iz Istre IQ bit će poznato na ovogodišnjoj međunarodnoj smotri vina i vinarske opreme Vinistra 2006., koja se održava u Poreču od 29. travnja do 2. svibnja. Poticaj je to razvoju proizvodnje istarskog autohtonog vina, podizanju razine tehnologija proizvodnje, te promocija u prodaji na domaćem i svjetskom tržištu. Znak IQ omogućit će krajnjem potrošaču prepoznavanje one malvazije iz Istre čija je kvaliteta viša od one propisane zakonom o kvalitetnim vinima sa zemljopisnim porijeklom. Cjelokupan sustav dodjele oznake "Istarska kvaliteta - IQ" za malvaziju istarsku uspostavljen je ovih dana, a prvi znakovi "IQ" zalijepit će se na boce vina iz berbe 2005. Proizvodnju malvazija istarskih koje nose oznaku kvalitete nadzirat će i neovisno stručno tijelo, koje će potrošaču jamčiti poštivanje svih standarda proizvodnje određenih Pravilnikom.

Saša BRNABIƒÜ