IDA zbog velikih investitora osniva "Istra golf designe"

Izvor: Poslovni dnevnik, 17.07.06.

Sažetak: Budući da je Istra odlučna postati destinacijom s četiri zvjezdice, koja će privlačiti i dobrostojeće goste tijekom cijele godine, od programa golfa ne misli se odustati niti po koju cijenu. Zbog toga će Istarska razvojna agencija IDA u najkraćem roku, već tijekom ovog ili idućeg mjeseca, osnovati tvrtku kćer, Istra golf designe, i time institucionalizirati atraktivan i zahtjevan projekt.

IDA zbog velikih investitora osniva "Istra golf designe"

Javljaju nam se investitori snage Kempinskog, ali godinama se muče s administracijom. Tvrtkom koju osnivamo pomoći ćemo im u bržem preskakanju tih barijera, ističe Branko Curić, bivši direktor istarske TZ Iako je Vlada donijela, a Istarska županija prihvatila program gradnje golf-terena još 1999. godine, po kojemu bi Istra, s planirana 22 golf-igrališta postala golf destinacijom prvog reda, iako je bilo s velikom sigurnošću najavljeno da će ovog proljeća započeti gradnja barem prva tri igrališta, do danas još od svega ništa. Kako je Istra odlučna postati destinacijom s četiri zvjezdice, koja će privlačiti i dobrostojeće goste tijekom cijele godine, od programa golfa ne misli se odustati niti po koju cijenu. Zbog toga će Istarska razvojna agencija IDA u najkraćem roku, već tijekom ovog ili idućeg mjeseca, osnovati tvrtku kćer, Istra golf designe, i time institucionalizirati atraktivan i zahtjevan projekt.

Prosvjedi "zelenih"

To je odlučeno na posljednoj sjednici Skupštine IDA-e, kada je istaknuto da se pokazalo kako je za gradnju golf-terena u našem birokratsko-administrativnom okruženju potrebno mnogo više od dobre volje i dovoljno kapitala za takvu investiciju. Mnogi su investitori dolazili i čak odlučili ući u posao, a onda bi nakon niza peripetija otišli neobavljena posla. U proteklih šest godina Istra je otišla najdalje u pripremama gradnje igrališta za golf, za svako potencijalno igralište osnovani su konzorciji sudionika u pripremi građenja, kao i krovni konzorcij na razini Županije. Za nekoliko lokacija javili su se domaći ili inozemni investitori, napravljana je i projektna dokumentacija, ali onda je ipak na kraju negdje zapelo. Uz ostalo, javili su se i "zeleni" koji oštro protestiraju protiv masovnosti golfa kao "gutača" zelenih površina i vode, zagađivača okoliša. Niti Ministarstvo okoliša nije bilo blagonaklono prema pojedinim odabranim lokacijama ili njihovu sadržaju - iako ih je prethodno utvrdila upravo njegova komisija, na osnovi županijskog prostornog plana. "Ponovno ćemo analizirati svaku lokaciju, utvrditi eventualne negativne reperkusije i na kraju, ako se pokaže potrebnim, reducirati broj terena na možda desetak, možda ćemo korigirati pojedine predviđene prostore. Napravit ćemo materijal s argumentima za gradnju golfa i onda krenuti u realizaciju gradnje. Ići ćemo korak po korak, ako treba obići ponovo neke golf destinacije u Europi i pokupiti dobra i loša iskustva kako ne bismo ponovo otkrivali toplu vodu. Postojeći konzorciji ostaju kao infrastruktura novoj tvrtki Istra golf designe, kao most između tvrtke, investitora i lokalne samouprave od koje na kraju najviše ovisi hoće li takav objekt visokog turizma naići na prijateljsko okruženje", rekao je za Poslovni dnevnik Branko Curić. Bivši direktor županijske Turističke zajednice dosad se na realizaciji programa golfa u Istri operativno najviše angažirao.

Strana iskustva

Rekao je i da u taj posao ne bi trebalo ulaziti sa sumnjom jer europska iskustva vrlo su pozitivna. Pojedine su se turističke pokrajine u Španjolskoj i Portugalu, primjerice, zahvaljujući golfu, od sivila masovnosti u nekoliko godina podigle do zvijezda. Isto tako, moguće je početi i od malog, kaže Curić i objašnjava kako je obišao neka nova nepoznata golf-igrališta, primjerice pokraj Zagreba sa samo devet rupa, koja su sagradili sami gradovi i mnogo učinili za svoje žitelje koji teže tom sportu. "Nama se javljaju poznati invesitori snage Kempinskog ili Ladića, ali godinama se muče s domaćom administracijom i na kraju ih većina ode tamo gdje su dobrodošli. Tvrtkom koju upravo osnivamo nastojat ćemo im pomoći u bržem preskakanju takvih barijera", ističe Curić.

Ugovor za teren na Crvenom vrhu

Kako saznajemo, ovih bi se dana trebao potpisati ugovor o gradnji golf-terena na Crvenom vrhu kod Savudrije, u okviru turističkog naselja Alberi tvrtke Rezidencija Skiper, a trebao bi biti nazočan i ministar Božidar Kalmeta. I Rezidencija Skiper prošla je trnovit put do ovog posljednjeg dokumenta koji jamči početak gradnje, a sama gradnja započela bi u rujnu, odmah nakon glavne turističke sezone. Podsjetimo da je na Crvenom vrhu u tijeku gradnja reprezentativnog turističkog naselja u čijem će sastavu uz ostalo biti i golf-teren s potrebnom infrastrukturom, a sve pod patronatom lanca Kempinski čije će ime na kraju preuzeti i cijeli resort na Crvenom vrhu. 

Agneza UROŠEVIƒÜ