Zona Tison lokacija prvog sajamskog prostora Istre

Izvor: Jutarnji list, 16. 10. 06.

Sažetak: Zbog nužne potrebe za jedinstvenim sajamskim prostorom na razini Istarske županije, u travnju prošle godine potpisano je pismo namjere o osnivanju zajedničke tvrtke Istarski sajam - Fiera Istriana.

Zona Tison lokacija prvog sajamskog prostora Istre

Zbog nužne potrebe za jedinstvenim sajamskim prostorom na razini Istarske županije, u travnju prošle godine potpisano je pismo namjere o osnivanju zajedničke tvrtke Istarski sajam - Fiera Istriana.

Definirano je da će se u za to posebno sagrađenom i opremljenom prostoru organizirati svi istarski sajmovi. Danas se sajmovi u Istri održavaju u hotelima, sportskim dvoranama, na parkiralištima ili sličnim neprimjerenim mjestima. Stoga je na inicijativu istarske Obrtničke komore počeo proces za gradnju specijaliziranog objekta uz svu prateću infrastrukturu i organizacijski sustav.

Istarska je razvojna agencija na sebe preuzela koordinaciju posla, a od direktora Darka Lorencina doznajemo da je prvi korak, izrada studije izvedivosti koja je rađena na FET-u, učinjen te da je odabrana lokacija za gradnju sajamske hale. Razmatrale su se četiri lokacije: kraj pulske obilaznice i u poslovnoj zoni u Šijani, u Pazinu u tvornici Pazinka te u poslovnoj zoni Tison, između Vodnjana i Galižane.

Studija je pokazala da je Tison najpogodniji te da će se do kraja godine utvrditi model i način poslovanja Istarskog sajma, da bi početkom iduće godine počela i operacionalizacija.

- Trenutno odabiremo projekt-menadžera čija će uloga biti dvojaka - sređivanje tehničke dokumentacije i koordinacija partnera, kako privatnih tako i institucionalnih, koji će odrediti po kojem će modelu tvrtka poslovati.

Primjerice, u Italiji se osnivaju dva poduzeća, jedno koje vodi brigu o samom objektu, drugo koje se bavi organizacijom manifestacija.

Kontaktiramo sa stručnjacima i u nas i u inozemstvu, a s talijanskom regijom Veneto traju razgovori o stručnoj pomoći i izradi dokumentacije koju bi ta regija trebala financirati - kaže Lorencin. Prema gruboj procjeni, sama gradnja hala stajat će oko 20 milijuna kuna, a ostali će troškovi biti poznati kad se utvrde prateći sadržaji.

Polivalentne hale na 4000 kvadrata

Za sada postoji idejno rješenje prema kojem bi se gradile četiri hale od po 4000 četvornih metara povezane s upravnom zgradom u središtu. Hale će biti polivalentne da bi se prostor mogao koristiti i za stalni postav i za sajamske sadržaje i za niz aktivnosti tijekom cijele godine. Kako bi sam sajamski prostor bio atraktivan i konkurentan, razmatra se i gradnja kongresnog centra, s obzirom na to da su najbliži u Zagrebu i Sloveniji.

 M. Bošnjaković-Memedović