Konferencija za novinare Istarske razvojne agencije

Izvor: Glas Istre, 29.11.06.

Sažetak: Oba projekta vrijedna su 2,3 milijuna eura, od čega je IDA-i namijenjeno 105,6 tisuća eura ‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨¬¢ Sutra na web stranicama IDA-e i Županije javni poziv za razvojne projekte ROP-a

Realiziraju se evropski projekti REDECON i CoRIn

Nakon nedavnog potpisivanja ugovora s Evropskom komisijom, Istarska razvojna agencija počela je realizirati projekte EU-a REDECON i CoRIn, o kojima je bilo riječi na jučerašnjoj konferenciji za novinare. REDECON se realizira u sklopu Interrega III B CADSES, traje do veljače 2008., a obuhvaća razvoj i implementaciju međusobno povezanih baza podataka i Geografskog informacijskog sustava namijenjenih podršci javnih institucija u procesu prostornog planiranja i stvaranju regionalnih razvojnih strategija. U ovom projektu, vrijednom 1,8 milijuna eura, sudjeluje 12 partnera iz Italije, Slovenije, Austrije, Mađarske i Hrvatske, među kojima je i IDA. Većinu sredstava, nešto više od milijun eura, osigurava EU, partneri 719 tisuća, dok će IDA-i biti na raspolaganju ukupno 50 tisuća eura, od čega će pet tisuća morati sama namaknuti, kazao je direktor IDA-e Darko Lorencin.
Kao ciljevi projekta CoRIn, koji treba završiti do travnja 2008., navodi se uz ostalo unapređenje regionalne politike i sustava upravljanja u primarnom sektoru, poboljšanje dijaloga između donosioca odluka te privatnih i javnih sudionika u primarnom sektoru, kao i poboljšanje međuregionalne izmjene znanja te suradnje u procesu kreiranja i donošenja politike u primarnom sektoru. Uz Hrvatsku, partneri su Italija, Slovenija, Bugarska i Grčka, projekt je vrijedan 564 tisuće eura. IDA-i je namijenjeno 55,6 tisuća, od čega će sama morati osigurati 10,3 tisuća.
Bilo je govora i o Regionalnom operativnom programu Istarske županije, u čiju će se bazu moći uvrstiti različiti razvojni projekti. Javni poziv za te projekte bit će objavljen sutra na web stranicama ove agencije i Županije (istra-istria.hr, ida.hr). Svrha poziva jest identificirati i prikupiti sve ideje, prijedloge i projekte koji su važni za razvoj županije te ostvarivanje ciljeva i prioriteta utvrđenih ROP-om, među kojima su razvoj konkurentnog gospodarstva i ljudskih resursa, očuvanje okoliša i istarskog identiteta. Riječ je o drugom pozivu: prvi je objavljen u travnju ove godine, kada je prijavljeno 216 različitih projekata.
Jučer je predstavljena i IDA-ina službena mapa koja u kratkim crtama predstavlja županiju, a bit će popunjena materijalima o svim aktivnostima ove agencije, počevši od poslovnih zona, kreditiranja do edukacije.

M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ