Istarska razvojna agencija obilježila 7 godina rada

Ivan Jakovčić i Darko Lorencin

Izvor: Poslovni dnevnik, 18.12.06.

Sažetak: Putem Ide ostvareno je osam kreditnih linija za 556 poduzetničkih projekata vrijednih 348,6 milijuna kuna

Istarska razvojna agencija obilježila 7 godina rada

"Priča o istarskoj razvojnoj agenciji priča je o sedam godina uspješnosti, najstarije i najbolje regionalne agencije u Hrvatskoj i među najboljima u Europi, nezaobilaznom čimbeniku koordiniranog razvoja istarskog gospodarstva, kreatoru novih razvojnih projekata i privlačenja europskih sredstava za njihovu realizaciju, te rasadniku mladih sposobnih stručnih kadrova, koji stvaraju i promiču realizaciju tih projekata", rekao je na godišnjoj skupštini Ide njezin predsjednik, istarski župan Ivan Jakovčić.

U sedam godina rada putem Ide ostvareno je osam kreditnih linija za 556 poduzetničkih projekata vrijednih 348,6 milijuna kuna, u razvoj dvadesetak poduzetničkih zona uloženo je udruženih 200 milijuna kuna, formiran je poduzetnički inkubator Izazov, u kojemu je već deset poduzeća, u raznim fazama realizacije je 13 projekata po principu financiranja iz sredstava međuregionalne suradnje, a u ovoj godini donesen je i temeljni razvojno-planski dokument, Regionalni operativni program ROP.

Za male i srednje poduzetnike najvažnije ovogodišnje postignuće Ide je početak rada Konzorcija za jamstva Istra 21 pomoću kojeg će poduzetnički krediti imati tek 2 posto kamate. Naime, Ida kao županijska tvrtka funkcionira na osnovi samofinanciranja pa je i za ovaj kreditni fond uspjela osigurati depozit od 34 milijuna kuna, koji se povratom kredita obnavlja i povećava, a banka je na bazi depozita osigurala jeftin kreditni fond Idi. Inače, "slične garancijske sheme dosad su osnovane u Varaždinu i ƒåakovcu, a kako će se stvarati i nove, želja nam je da stvorimo mrežu takvih shema koje bi se mogle dopunjavati i pomagati", ističe direktor Ide Darko Lorencin. 

Po shemi Konzorcija za jamstva, u ovoj je godini plasirano tri milijuna kuna kredita za podizanje dugogodišnjih nasada lavande na 600 hektara površine, a ukupni poduzetnički krediti po toj shemi iznose 34 milijuna.

Ova godina bila je karakteristična i po promoviranju znaka Istarska kvaliteta - IQ, kojeg su zasad dobili Istarska malvazija te pojedini objekti privatnog turističkog smještaja iz programa Domus bonus, a na redu je maslinovo ulje...

"U istarskoj županiji 34 posto ukupnog prihoda ostvaruje prerađivačka industrija od čega se polovica odnosi na metalsku. Zato smo ušli u probni projekt stvaranja metalskog klastera koji bi se formirao oko buzetskog Cimosa.

Idemo i dalje, želimo pokrenuti projekt prvog istraživačkog centra za metale MET.R.IS., koji bi se u teoretskom dijelu povezao s novim Istarskim sveučilištem, a njegovo financiranje naslonilo bi se na sredstva 7. okvirnog programa EU, za koja smo i inače kandidirali mnogo projekata i pozitivan ishod očekujemo uskoro za barem 10 njih", ističe direktor Ide Lorencin. Naglašava da je i za predstojeću godinu jedan od primarnih zadataka implementacija Regionalnog operativnog programa razvoja u istarsko gospodarstvo.

U idućoj godini Ida nastavlja s već uhodanim aktivnostima: kreditiranjem, edukacijom i informiranjem poduzetnika, promocijom stranih ulaganja, natječajim za nepovratna sredstva europskih fondova itd.

Agneza UROŠEVIƒÜ