Poduzetničke zone za razvoj

Izvor: Metro express, 03.01.07.

Sažetak: U poticanje poduzetništva i smanjenje nezaposlenosti kroz izgradnju i infrastrukturno opremanje poslovnih zona dosad je uloženo više od 87 milijuna kuna proračunskih sredstava.

U 22 poslovna parka uloženo je 87 milijuna kuna

Promocija razvoja poduzetničkih zona i međuregionalno umrežavanje istarskih poslovnih parkova sa srodnim europskim institucijama jedan je od trenutno najvažnijih gospodarskih programa u regiji. U poticanje poduzetništva i smanjenje nezaposlenosti kroz izgradnju i infrastrukturno opremanje poslovnih zona dosad je uloženo više od 87 milijuna kuna proračunskih sredstava, a novac za projekte razmjene iskustava i znanja s inozemnim partnerima stiže i iz europskih fondova.

"U Istri imamo 22 poduzetničke zone i poslovna parka, koji se prostiru na površini nešto većoj od jednog hektara", kaže Emil Rojnić iz Istarske razvojne agencije. IDA koordinira razvojne programe gradova i općina, informira i educira poduzetnike, te im u suradnji s poslovnim bankama i vlastitim garancijskim fondom osigurava povoljne kreditne linije.

U zonama koje su nikle širom Istre zaposleno je 2.000 ljudi, a u novim poduzećima planira se zapošljavanje još oko 1.800 Istrana, koji bi radili u najrazličitijim djelatnostima, od prerade autohtonih proizvoda, preko metalne i tekstilne industrije, do informatičke djelatnosti i visoke tehnologije.
"Trenutno nam je prioritetna zona Tison kraj Vodnjana , zatim Potpićan, Vrsar, Tinjan i Poreč. Benetton je dovršio svoj pogon u Vinežu, i zona u Žminju je odlično krenula, a i Kaštelir Labinci ima jako puno zaposlenih", kaže Rojnić. I buzetske poduzetničke zone zaposlile su nekoliko stotina ljudi, dok je najprosperitetnija zona visoke tehnologije novigradski Vidal, u kojem se proizvode solarni fotonaponski moduli za svjetsko tržište.

Nataša UROŠEVIƒÜ