Surađivat će razvojne agencije Istarske i Dubrovačke županije

Izvor: Poslovni dnevnik, 11.01.07.

Sažetak: Direktorica Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA) Ana Sindik i direktor pulske razvojne agencije IDA-e Darko Lorencin potpisali su u Puli sporazum o poslovnoj suradnji tih dvaju razvojno-poslovnih subjekata.

Surađivat će razvojne agencije Istarske i Dubrovačke županije 

Direktorica Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA) Ana Sindik i direktor pulske razvojne agencije IDA-e Darko Lorencin potpisali su u Puli sporazum o poslovnoj suradnji tih dvaju razvojno-poslovnih subjekata.

"Iskustva o kojima smo danas dosta čuli impresirala su nas i koristit ćemo ih prilagođena našim uvjetima. Naša županija prestižan je turistički brend, imamo golem prirodni i kulturnopovijesni potencijali, koji treba što bolje koristiti i vjerujem da uz takva iskustava možemo postati bogata europska županija", rekao je dubrovački dožupan Ivo Karamatić. Osvrnuo se i na mogućnosti koje u zajedničkim razvojnim aktivnosti pruža novoosnovana Jadranska euroregija, posebno na planu povezivanja juga i sjevera Jadrana.

"Rado ćemo pomoći kolegama iz DUNEA da se što brže uhodaju da ne čine početničke greške koje smo mi prošli jer imamo mnoge slične mogućnosti, osobito u razvoju turizma, stvaranju vinskih cesta na bazi poznatih pelješačkih i korčulanskih vina, a posebno u povezivanju na razne eurofondove jer u tome Istra ima bogata iskustva. Priobalje će biti povezano i kao buduća hrvatska statistička regija", istaknuo je direktor IDA-e Lorencin.

"Iako se tek ekipiramo, već smo kandidirali dva projekta za financiranje iz PHARE i CARDS programa, i to infrastrukturu poslovne zone Ploče i certifikaciju obiteljskog turističkog gospodarstva. Pokrenuli smo i prvu kreditnu liniju poticaja za malo i srednje poduzetništvo" rekla je direktorica DUNEA-e Ana Sindik. Predstavnici dviju županija međusobno su se požalili na najveći problem komuniciranja duž jadranske obale, nedostatak brzih brodskih, a zimi i avionskih linija između sjevera i juga.

Nakon razgovora u Puli domaćini su goste iz Dubrovnika proveli kroz desetak zanimljivih manjih turističkih destinacija, uglavnom u unutrašnjoj Istri, brojne poslovne zone, a obišli su i gradilište prve hrvatske veletržnice ribe u Poreču.

Agneza UROŠEVIƒÜ