IDA u europskom projektu od 1,8 milijuna eura

Izvor: Glas Istre, 06.02.07.

Sažetak: Osim Ide, u projektu je još devet sudionika iz Italije, Austrije i Slovenije ‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨¬¢ Javne uprave uključene u projekt morat će se osposobiti za korištenje naprednog informacijskog sustava prostornog planiranja

U ŽUPANIJSKOJ GOSPODARSKOJ KOMORI PREDSTAVLJEN REDECON

IDA u europskom projektu od 1,8 milijuna eura

Istarska razvojna agencija (IDA) jedini je hrvatski partner u projektu Redecon, koji se realizira u sklopu programa Interreg III B Cadses, predstavljenog jučer u Županijskoj gospodarskoj komori. Osim Ide, kao jedinog partnera izvan Europske unije, u projektu vrijednom 1,8 milijuna eura sudjeluje još devet partnera iz Italije, Austrije i Slovenije. Nositelj projekta je Unioncamere iz Veneta.
Kao glavni cilj navodi se razvoj i implementacija inovativnog sustava, tj. stvaranje baze podataka i Geografskog informacijskog sustava GIS, namijenjenog podršci regionalnim razvojnim strategijama i prostornom planiranju. Spomenutim regijama Redecon bi trebao omogućiti da se učinkovitije nose s procesima ekonomskog i prostornog razvoja, a kao njegovi krajnji korisnici spominju se institucije koje se bave prostornim planiranjem, i to na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, zatim subjekti koji se bave planiranjem prometne infrastrukture te privatne tvrtke iz djelatnosti prometa i transporta. Javne uprave uključene u projekt valjat će osposobiti da koriste napredni informacijski sustav za prostorno planiranje i prostorno uvjetovani razvoj javnih usluga, a trebat će odrediti i kvalitetne lokacije za industrijske i komercijalne zone. Očekuje se da će rezultati projekta Redecon voditi ka učinkovitijem investiranju u regionalne usluge i infrastrukturu, i to prvenstveno zbog pristupa koji prelazi granične okvire. Naime, dugoročni cilj je stvoriti usluge i infrastrukturu primjerenu regionalnom gospodarstvu i populaciji bez obzira na nacionalne granice.
Redecon je jučer predstavila voditeljica projekta Roberta Lazzari iz Unioncamere Veneto, a konferenciju su otvorili pulski gradonačelnik Boris Miletić, direktor IDA-e Darko Lorencin te član županijskog Poglavarstva Tulio Demetlica.

V. Kapeloto