Održan operativni sastanak partnera u međunarodnim projektima Fish.log i CONNECT

Izvor: Glas Istre, 15.03.07.

Sažetak: Očekuje se da će kroz burzu u prvoj godini funkcioniranja proći između četiri i pet tisuća tona ribe, a kasnije i više. Osim toga, ubrzat će se isplata ribara koja će stići na dan preuzimanja ulova, doznajemo od Milana Antolovića, županijskog pročelnika za poljoprivredu.*Ostvarivanje druge faze veletržnice, odnosno sabirnog centra za školjke, počet će do kraja ove godine ili početkom iduće

Otvorenje veletržnice ribe u Poreču do 30. rujna

Veletržnica ribe u Poreču otvorit će vrata najkasnije 30. rujna, zaključeno je na operativnom sastanku partnera u međunarodnim projektima Fish.log i Connect koji je jučer u hotelu "Diamant" okupio predstavnike Istarske i Primorsko-goranske županije, IDA-e, ribarskih zadruga i Istarskog regionalnog zadružnog saveza, Gospodarske i Obrtničke komore, gradova Poreča i Umaga, Veletržnice Rijeka, veterinarskih službi te talijanskih regija Emilia Romagna, Veneto, Friuli-Venezia Giulia i konzorcija triju talijanskih udruženja zadruga Uniprom.
Kako je rekao županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, za funkcioniranje ove burze ribe dosad je uloženo 750 tisuća eura iz europskih fondova na temelju talijanskog zakona 84 iz 2001. godine, dva milijuna kuna iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva te 350 tisuća kuna iz Istarske županije, koja je još 750 tisuća kuna tijekom tri godine uložila u projekt Adri.fish.
Ulog Grada Poreča procjenjuje se na 700 tisuća eura, a uključuje dvije tisuće kvadrata zemljišta u industrijskoj zoni ƒåimižin, njegovo uređenje i opremanje infrastrukturom te nenaplaćeni iznos od oko 550 tisuća kuna komunalnog doprinosa koji će biti uplaćen u temeljni kapital društva. Očekuje se da će kroz burzu u prvoj godini funkcioniranja proći između četiri i pet tisuća tona ribe, a kasnije i više.
Osim toga, ubrzat će se isplata ribara koja će stići na dan preuzimanja ulova, doznajemo od Antolovića. Ostvarivanje druge faze veletržnice, odnosno sabirnog centra za školjke, počet će do kraja ove godine ili početkom iduće, ovisno o osiguravanju sredstava iz Ministarstva, Županije i Grada Poreča, koji su zajedno s Ribarskom zadrugom "Istra" osnivači Veletržnice d.o.o, kazao je. Osmero je njenih budućih djelatnika, koji su sudjelovali na tečajevima i seminarima za osposobljavanje za rad, jučer dobilo diplome.
Što se tiče 2. međunarodnog sajma ribarstva i ribarske opreme "Cro fish", koji će se u Umagu održati od 15. do 17. lipnja, procjenjuje se da će koštati stotinu tisuća eura, od čega je četiristo tisuća kuna osigurao Grad Umag, 12.500 eura je kroz projekt Connect već sjelo na račun Županije, dok se ostatak planira prikupiti od najma prodajnih mjesta i donacija.
Cijena određena za četvorni metar prodajnog prostora je 15 eura. Odlučeno je da se sajam ubuduće svake godine održava tijekom drugog vikenda u lipnju, a Gradu Umagu je prepušteno da samostalno dogovori potpisivanje sporazuma o suradnji sa Sajmom Ancona.
Dogovoreno je i da se 19. travnja u Poreču održi sastanak predstavnika talijanskih ribarskih zadruga koje upravljaju veletržnicama i onih istarskih s temom kako osposobiti burzu ribe i staviti je u funkciju. Organizatori su Ribarska zadruga "Istra" i županijski Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu. 

K. Flegar