U Istri markicu s kozom nosi već 141 apartman

Izvor: Jutarnji list, 10.05.07.

Sažetak: Istarski župan i direktor istarske Turističke zajednice potpisali Ugovor o korištenju oznake IQ

U medulinskom restoranu i apartmanima Oliveto u srijedu su istarski župan Ivan Jakovčić i direktor istarske Turističke zajednice Tomislav Popović potpisali Ugovor o korištenju oznake IQ - Istarske kvalitete za projekt Domus Bonus.  Riječ je o certifikatima koji se dodjeljuju za kvalitetan privatni smještaj, a dosad je oznaku IQ dobio 141 apartman u Istri.

- Svi koji nose ili će nositi tu plavo-zelenu markicu s kozom moraju znati da prema oznaci Istarska kvaliteta imaju i odgovornost. Oznaka IQ izraz je prave kvalitete proizvoda, a ne tek markica za jeftinu prmociju - rekao je župan Jakovčić.

Direktor Turističke zajednice Tomislav Popović istaknuo je da privatni smještaj u Istri čini 25 posto ukupnih smještajnih kapaciteta. Riječ je o čak 5500 privatnih iznajmljivača koji u svojim kapacitetima ima 45.091 ležaj, te realizira 10 posto turističkog prometa.

Brandom Domus Bonus želimo iz privatnog smještaja izvući ono najbolje pa nam je dugoročni cilj da oznaku IQ dobije oko 500 apartmana, rekao je Tomislav Popović.
- Brendom Domus Bonus želimo iz privatnog smještaja izvući ono najbolje, pa nam je dugoročni cilj da oznaku IQ dobije oko 500 apartmana. Uvjeren sam da postoje resursi da tu brojku i dostignemo. Cilj nam je, naime, i ovim projektom izdvojiti kvalitetan smještaj od onoga koji to nije, poslati poruku tržištu o toj kvaliteti, kreirati novi brand u koji će gosti imati povjerenja i motivirati povećanje broja kvalitetnog smještaja u Istri - ustvrdio je Popović.

Dodao je da bi već iduće godine oznaku Domus Bonus Apartments trebalo dobiti još 100 apartmana. Na taj bi način, smatra Popović, i privatni smještaj stao uz bok ostalim turističkim kapacitetima u Istri.

Inače, pravo upotrebe znaka IQ - Istarska kvaliteta dodjeljuje se proizvodima i uslugama koji posjeduju natprosječnu kvalitetu, proizvedenim i pruženim na području Istre, a nastalim kao rezultat istarske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije.

Pohvala apartmanima Oliveto

Apartmani Oliveto, čiji je vlasnik Mladen Cukon, a koji nose oznaku Domus Bonus, uređeni su u istarskom ambijentu. Prevladavaju boje mora, lavande i istarske zemlje, pa svaki apartman s obzirom na način uređenja ima i svoje ime.

- To je jedan od obrazaca kako bi se trebali uređivati apartmani i privatni smještaj - pohvalio je uređenje apartmana Oliveto direktor istarske Turističke zajednice Tomislav Popović.

Markice IQ i maslinarima

Prve oznake IQ - Istarska kvaliteta, projekta koji je pokrenut krajem 1999. godine, lani su dobili proizvođači istarske malvazije. I Domus Bonus, kao dio tog projekta, prvi je put dodijeljen prošle godine. Istarski župan Jakovčić najavio je da će se markice IQ uskoro dodjeljivati i proizvođačima vrhunskog maslinova ulja, kao i istarskog pršuta.

U suradnji s Turističkom zajednicom radi se i na kreiranju projekta kojim bi oznake IQ dobila i agroturistička domaćinstva, kao i restorani. Na jesen ove godine, najavio je direktor IDA Darko Lorencin, koja vodi cjelokupni projekt IQ, nove markice dodijelit će se proizvođačima malvazije za berbu 2006.

Silvana Fable