Jakovčić: Vlada nije reagirala na moje upozorenje

Izvor: Glas Istre, 12.05.07.

Sažetak: Hrvatska nije napravila niti jedan korak naprijed iako sam na vrijeme upozoravao Vladu da mi nećemo dobiti novac koji nije namijenjen državi, već županijama, rekao je Ivan Jakovčić

ISTARSKI ŽUPAN NAJAVIO DA ƒÜE INTENZIVNO LOBIRATI ZA DOBIVANJE POTPORE VLADE DA NOVAC EU-a NE BI OSTAO U BRUXELLESU

Jakovčić: Vlada nije reagirala na moje upozorenje

"Istra je već u cijelosti izgradila infrastrukturu da bi pripremljena dočekala programe Europske unije i naši mehanizmi su ljudski potencijali. No, upozorio sam Vladu da Istarska županija uskoro neće imati dovoljno novca za sudjelovanje u tim programima kojima je planirano sufinanciranje projekata jadranske prekogranične suradnje čija je ukupna vrijednost 250 milijuna eura, a koji će biti raspodijeljeni u narednih pet godina. Riječ je o programima zaštite okoliša, izgradnje istraživačke infrastrukture i drugih projekata", požalio se istarski župan Ivan Jakovčić na jučerašnjoj konferenciji za novinare prilikom predstavljanja projekata EU-a u kojima je sudjelovala i sudjeluje Istarska razvojna agencija (IDA).
Jakovčić je najavio da će se danas u Puli u sklopu aktivnosti europskog tjedna sastati s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović i šefom delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincentom Degertom. Dodao je da će intenzivno lobirati i ultimativno postaviti problem decentralizacije da novac za programe EU-a ne bi ostao u Bruxellesu.
- Hrvatska nije napravila niti jedan korak naprijed iako sam dovoljno na vrijeme upozoravao Vladu da nećemo dobiti novac koji inače nije namijenjen državi, već županijama, iznio je Jakovčić te pojasnio da Županija iz proračuna može izdvojiti 100 milijuna kuna godišnje za te projekte, no kad bi dobila više sredstava od Vlade, mogla bi dobiti više novca od EU-a.
Stručni suradnici IDA-e prezentirali su projekte EU-a putem kojih je Istra dobila novac, zatim one koji su u tijeku i one za koje se kandidirala. Ukupna vrijednost 14 projekata je 106,8 milijuna kuna, od čega će Istra dobiti 12 milijuna, a IDA će ih sufinancirati s 3,5 milijuna. Partneri najzapadnijoj hrvatskoj županiji u tim projektima su i brojne domaće institucije i županije te regije i institucije iz 13 europskih zemalja.
- Do sada je Istra dobila 674 tisuće kuna za sedam zajedničkih projekata. Očekujemo 6,38 milijuna za četiri projekta koja su u tijeku, 550 tisuća za dva projekta koje ugovaramo te 4,4 milijuna za projekt koji smo se kandidirali, rekao je Darko Lorencin, direktor IDA-e, koji je pojasnio gdje su utrošene dobivene 674 tisuće kuna.
- Riječ je o infrastrukturnim projektima povezivanja s ostalim razvojnim agencijama te o daljnjoj informatizaciji i poboljšanju tehnologije rada i to počevši od nadopunjavanja internet stranica do mnogobrojne dokumentacije, zaključio je Lorencin.
Po mišljenju Jakovčića i Lorencina, dosadašnjim projektima tek je uspostavljena infrastruktura koja će do punog značaja doći kada se Istra bude kandidirala za važnije i vrednije projekte EU-a.

P. GREGOROVIĆ