Malim poduzetnicima Istre IDA dodijelila 56 milijuna eura kredita

DARKO LORENCIN, direktor IDA-e

Izvor: Poslovni dnevnik, 04.06.07.

Sažetak: Edukaciju je prošlo 1400 osoba, otvoreno je 2500 radnih mjesta, a u pripremi je još 54 milijuna eura kredita

Malim poduzetnicima Istre IDA dodijelila 56 milijuna eura kredita

Kada se u samo nekoliko dano određeni gospodarski subjekt predstavi javnosti s nekoliko znatnih projekata i aktivnosti, kada pokaže da stoji iza niza strateških programa na određenom prostoru, da je čimbenik kojeg se uvažava i još više, kojega se traži i konzultira, valja se upitati u čemu je tajna, ako je uopće ima, tko stoji iza svega. Naravno, ovdje tajni nema, ali ima puno kreativnosti skupine mladih obrazovanih stručnjaka sretno okupljenih i dobro usmjerenih s jasnim ciljem - istraživanje i razvoj ljudskih resursa, izgradnja i uspostava poduzetničke klime i poduzetničke infrastrukture. Riječ je o prvoj hrvatskoj regionalnoj razvojnoj agenciji, Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA), na čijem je čelu Darko Lorencin. U sedam godina od osnivanja IDA je pokrenula pravu lavinu razvoja malog i srednjeg poduzetništva, provela devet povoljnih kreditnih linija sa 600 kredita ukupnog iznosa 56 milijuna eura i za korisnike kredita organizirala poslovnu edukaciju koju je prošlo 1400 osoba, što je donijelo i oko 2500 novih radnih mjesta. Ali i unijelo znatnu dinamiku u donedavno inertno istarsko gospodarstvo. 

Još 54 milijuna

IDA je osnovala i prvu hrvatsku regionalnu garancijsku shemu kako bi kreditiranje poduzetništva bilo još kvalitetnije, a uspjeh još sigurniji (i upravo sredinom svibnja sa sedam istarskih banaka potpisala ugovor o drugom kreditnom paketu po sistemu "garancija za uspjeh", teškom 54 milijuna kuna). Ubrzo nakon starta pokazalo se da novopečeni poduzetnici muku muče s prostorom, infrastrukturom, birokracijom, pa je IDA najprije kreirala poslovni inkubator, a zatim 22 poslovne zone, u što je do sada javni sektor investirao 12 milijuna eura. Županija, kao osnivač i suvlasnik IDE, autorizirala ih je i za promociju ulaganja i dovođenje inoinvestitora. Najkompleksniji projekt IDE bila je izrada Regionalnog operativnog programa (ROP-a), koji je prihvatila Županijska skupština i u kojemu su sabrani svi osnovni razvojni projekti javnog i privatnog sektora. U okviru Europskog tjedna direktor IDE Darko Lorencin zajedno sa županom Jakovčićem predstavili su i paket projekata koje je IDA realizira s inozemnim partnerima, odnosno eurofondovima.

Partnerski projekti

"Riječ je o 16 projekata iz programa INTERREG IIIA, INTERREG IIIB, CADSES, PHARE, talijanski Zakon 84, za koje je do sada izdvojeno 106,834.142 milijuna eura. Uglavnom su to partnerski projekti s regijama drugih zemalja, pa se novac dijeli, a partneri i sami osiguravaju određenu participaciju", kaže direktor IDE od njezina osnivanja prije osam godina Darko Lorencin i nastavlja: "Budno pratimo zbivanja u EU, uzor nam je Italija i s njima imamo najviše partnerskih projekata, ali tu su i druge regije zemalja Mađarske, Rumunjske, Poljske, ƒåeške, Slovenije i zemalja bivše Jugoslavije. Novac se dobiva uglavnom za projekte i edukaciju, a mi onda tražimo investitore". IDA je počela s jednim zaposlenim, 30. godišnjim diplomiranim ekonomistom Darkom Lorencinom, a danas ima deset zaposlenih i razvijenu mrežu vanjskih stručnih suradnika, sama se financira, i postala je respektibilni čimbenik u ukupnom održivom razvoju županije.

D. Lorencin: Ponijelo me ukazano povjerenje 
"Imao sam sreću da sam kao pripravnik došao u županijsku turističku zajednicu gdje mi je šef Veljko Ostojić bez ustručavanja dao složeni zadatak - rad na projektu ruralnog turizma u Istri. Ponijelo me je to povjerenje, višestruko sam se trudio da se dokažem, to je zapravo bio moj ispit poslovne zrelosti. Kad sam sačinio prvi katalog seoskih turističko-poljoprivrednih domaćinstava, po zadatku sam prešao u novoosnovanu Istarsku razvojnu agenciju i na nove izazove, ali i uz veliku potporu županijskih čelnika. Istovremeno sam se nastavio educirati na poslovnim školama na Harvardu, u Trstu, Bledu, putovao sam na treninge u Irsku i Italiju, a uz poznavanje triju stranih jezika sad se u Europi osjećam kao doma, a svaka nova ideja koju čujemo novi nam je poticaj i izazov" - svoju karijeru rezimira Darko Lorencin. 

Agneza UROŠEVIƒÜ