Dodijeljene markice Istarske kvalitete za berbu 2006.

Izvor: Glas Istre, 15.06.07.

Sažetak: Oznaku Istarske kvalitete (IQ) za berbu 2006. godine primila je jučer druga generacija proizvođača istarske malvazije

Markica za 325 tisuća butelji malvazije

Oznaku Istarske kvalitete (IQ) za berbu 2006. godine primila je jučer druga generacija proizvođača istarske malvazije u prostorijama Istarske razvojne agencije (IDA) u Puli. Oznake im je uručio župan Ivan Jakovčić, a dodjelu markica, koje potrošačima garantiraju vino autohtone sorte malvazije istarske visoke kvalitete, koordinira udruga Vinistra i IDA.
Za markicu je konkuriralo 26 istarskih proizvođača, a primilo ju je 23. To su Vina Cattunar, Vina Kozlović, Ravalico, Vina Matošević, Nelo Cossetto, Giacometti-Moscarda, Franko Radovan, Peter Poletti, Petar Šuran, Albino Legović, Ivan Damjanić, Franc Arman, Pilato, Geržinić, Duvilio Zigante, Rossi, Benvenuti, Vivoda, Miljenko Matić, ugostiteljski obrt Marino, te tvrtke A.T.C., Degrassi i Agrolaguna. Oznakom IQ na taj je način pokrivena površina od oko 41,5 hektar vinograda, a markicu će nositi skoro 325 tisuća butelji vina.
Predsjednik savjeta za dodjelu oznake kvalitete za istarsku malvaziju mr. Mario Staver naglasio je da je ova markica dokaz vrhunske kvalitete bijelog vina. Obilazak vinograda, vinara i podruma obavlja se nekoliko putra godišnje, a kontrolu prolazi vino koje se već nalazi na tržištu. Staver kaže i da su kriteriji kemijske analize i senzornog ocjenjivanja stroži u odnosu na državne, potrebnih za dobivanje dozvole za prodaju kvalitetnih vina.
Markice oznake istarske kvalitete prvi su put izdane lani, za berbu 2005. godine. Tada se prijavilo 24, a dobilo ih je dvadeset vinara.

Z. S.