Na stručnom djelu "Cro Fisha" otkriveno tko će upravljati Veletržnicom ribe u Poreču

Izvor: Glas Istre, 16.06.07.

Sažetak: Uzgajivači trebaju razmisliti i o uzgoju sipa i hobotnica, a ne se orijentirati isključivo na brancina i oradu ‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨¬¢  U Istri utvrđeno 18 iskrcajnih mjesta za ribu, ali još ne i za purifikaciju školjkaša ‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨¬¢ Poluotoku potreban laboratorij za biotoksine

 

Ribarskoj zadruzi "Istra" povjerena veletržnica

Veletržnicom ribe u Poreču upravljat će ribarska zadruga "Istra". Informacija je to koju je na jučerašnjem, stručnom dijelu 2. Međunarodnog sajma ribarstva i ribarske opreme "Cro Fish" u Umagu iznio član Nadzornog odbora tvrtke Veletržnica ribe Poreč Josip Marković.
Načelnik Odjela morskog ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede Marković kazao je i da se na jučerašnjem sastanku NO-a raspravljalo o načinu na koji bi se obavio prijenos vlasništva nad veletržnicom. Naime, ona je trenutno u vlasništvu IDA-e, što bi se moralo izmijeniti do početka njenog rada.
Na sajmu su predstavljeni projekti gradnje veletržnica ribe u Poreču i Rijeci. Emil Rojnić iz IDA-e, koja je nositelj projekta veletržnice u Poreču, rekao je da je izgradnja dovršena, te da sad slijedi faza zatvaranja objekta, a zatim opremanja. Ujesen bi porečka veletržnica trebala otvoriti vrata.
Govoreći o riječkoj veletržnici ribe, pročelnik iz Primorsko-goranske županije Nikola Mendrila kazao je da će u bivšoj tvornici Torpedo u početku proraditi samo aukcijska dvorana, jer za dodatno opremanje jednostavno nije bilo dovoljno sredstava. Mendrila je najavio i da će veletržnica u Rijeci vjerojatno biti otvorena prije porečke.
Prostorni planovi hrvatskih županija trebali bi osigurati mjesta za razvoj marikulture, upozorio je pomoćnik ministra poljoprivrede Ivan Katavić govoreći o mogućnostima razvoja hrvatskog ribarstva i marikulture, rijetkih sektora koji bilježe veći izvoz no što je uvoz. Katavić je rekao i da hrvatski uzgajivači trebaju razmisliti o uzgoju sipa i hobotnica, a ne se orijentirati isključivo na brancina i oradu.
Direktor županijske Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Graciano Prekalj kazao je da je na Poluotoku definirano 18 iskrcajnih mjesta za ribu, dok još nisu definirana mjesta za purifikaciju školjkaša. Prekalj je, između ostalog, naglasio da je u Istri potrebno uvođenje takozvanog ribarskog turizma.
Lav Bivčević iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu, predstavljajući Studiju izvodivosti izgradnje ribarske infrastrukture, kazao je da je za kvalitetan proizvod bitno puno faktora, no jedan od važnijih je svakako brzina kojom riba dolazi do krajnjeg kupca. Govoreći o potrebi uređenja tržišta, Bivčević je upozorio da maloprodaju, koju se često zanemaruje u raspravama, treba unaprijediti. Kazao je da se u našim ribarnicama često može pronaći riba koja nije otrovna, ali nije ni pretjerano jestiva.
Županijska veterinarska inspektorica Rajka Lesić rekla je da je Istri, zbog učestalog uzorkovanja mora i školjkaša, potreban laboratorij za biotoksine. Podsjetimo da u Hrvatskoj trenutno jedino Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu obavlja uzorkovanje.
More uz Istru je, prema riječima veterinarske inspektorice, rizično područje u kojem je često povećana razina fitoplanktona koji pak uzrokuju nakupljanje biotoksina u mesu školjkaša. Tako se u Istri, kaže Lesić, četiri puta godišnje događa da je koncentracija fitoplanktona viša od dopuštene pa to zahtijeva dodatna uzorkovanja. U Istri se, inače, godišnje 440 puta u redovnom postupku provjerava prisutnost fitoplanktona i biotoksina u moru, odnosno školjkašima. Lesić je najavila i da će već iduće godine biti raspisan natječaj za laboratorij koji bi obavljao uzorkovanja u Istri.

Bojan ŽIŽOVIƒÜ

Država do 2014. može ulagati u ribarstvo

Bivši predsjednik istarskog Ceha ribara, a sada direktor tvrtke C.A.P.I.R. Danilo Skoko naglasio je da je jedina mana porečke i riječke veletržnice to što su prve u Hrvatskoj pa će mnoge stvari morati rješavati u hodu. Skoko je upozorio da se samo do 2014. javna sredstva mogu ulagati u ribarski sektor, te je pozvao ribare, ali i nadležne institucije da ne zaborave na tu činjenicu.

Danas posljednji dan  sajma

Danas će se nakon male ribarske akademije srdela u režiji Turističke zajednice Fažana i predstavljanjem povezanosti tradicionalnog ribolova i turizma zatvoriti 2. međunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme "Cro Fish" koji su organizirali Grad Umag i Istarska županija pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Specijalizirani sajam, jedini takve vrste u Hrvatskoj, popratila su brojna događanja.

Premda jučer u jutarnjim satima nije bilo puno posjetitelja, Društvo Naša djeca priredilo je zabavni program na kojem su nastupili mališani iz vrtića i osnovnih škola. Izvan dvorane na livadi polaznici vrtićkih sportskih grupa demonstrirali su svoje vještine. Učenice i članice eko-grupe OŠ Marije i Line donijele su atmosferu glamura u prolaze dvorane gdje su na kratkoj modnoj reviji pokazale haljine inspirirane morskim motivima. Šećer na kraju bili su najmlađi, odjeveni u istarsku narodnu nošnju, koji su obilazili štandove i izlagače darivali prigodnim knjižicama o Umagu.

Društvo Naša djeca priredilo je u petak popodne, također u sklopu sajma, radionice na temu more. Priređena je ribarska fešta na Trgu slobode i susret klapa u Pučkom otvorenom učilištu "Ante Babić". U subotu ujutro u atriju Učilišta Zajednica žena Bujštine otvorila je cjelodnevnu izložbu umjetničkih radova građana. Bile su izložene slike rađene tehnikama ulje na platnu, tempera, pastele, zatim suho cvijeće i dubrovački vez te velik izbor narodne nošnje s područja Hrvatske starije od sto godina. Navečer su svoju bogatu glazbeno-folklornu tradiciju predstavili klape i društva iz Dubrovačko-neretvanske županije koji su Umažanima donijeli tisuću stonskih oštriga na kušanje. Besplatno naravno. (T. K.)