Projekti povezivanja pograničnih poduzetnika

Sanja Kantaruti, Darko Lorencin i Emil Rojnić

Izvor: Glas Istre, 11.08.07.

Sažetak: Jedan od ciljeva projekta je povećanje konkurentnosti i jačanje poslovne dinamike u zajedničkom slovensko-hrvatskom poduzetničkom prostoru, olakšani pristup informacijama malih i srednjih poduzetnika, te poboljšanje uvjeta za formiranje novih poduzeća u prekograničnom području

Tijekom srpnja Istarska razvojna agencija (IDA) je pokrenula dva projekta međuregionalne suradnje Slohra Zonet i AsviLoc koje su jučer u prostorijama agencije predstavili direktor Darko Lorencin i stručni suradnici Sanja Kantaruti i Emil Rojnić.
Prvim projektom namjeravaju povezati poslovne zone, poduzetničke inkubatore i tehnološke parkove u pograničnim regijama Slovenije i Hrvatske te ih zajednički promovirati na sajmovima. Jedan od ciljeva projekta je povećanje konkurentnosti i jačanje poslovne dinamike u zajedničkom slovensko-hrvatskom poduzetničkom prostoru, olakšani pristup informacijama malih i srednjih poduzetnika, te poboljšanje uvjeta za formiranje novih poduzeća u prekograničnom području. Osim IDA-e u ovom projektu sudjeluju riječki i karlovački razvojni centri, te slovenski centri iz Kopra, Novog Mesta i Notranjske. Ukupna vrijednost projekta je 247 tisuća eura, od toga će Istarska razvojna agencija dobiti 43 tisuće eura iz Phare programa, dok će uložiti još deset tisuća eura vlastitih sredstava. Inače oba projekta gotovo u cijelosti financiraju se putem fondova Europske unije: Phare i Interreg IIIA.
Projekt sličan Slohra Zonet je AsviLoc s tom razlikom da obuhvaća šire područje. Osim hrvatskih regija u njemu su albanske, bosansko-hercegovačke, talijanske i srpske. Projektom žele podržati razvoj suradnje malih i srednjih poduzetnika zemalja jadranskog okruženja putem jačanja uloge regionalnih razvojnih agencija, analiza i identificiranje problema s kojima se poduzetnici i regije susreću. Vrijednost projekta je 552 tisuće eura i također se gotovo u cijelosti financira sredstvima europski fondova, od čega Istri pripada 25 tisuće eura, a IDA participira sa još 2,5 tisuće eura vlastitih sredstava.
Projekti će trajati do sredine ljeta 2008. godine.

P. GREGOROVIĆ