Šest regionalnih razvojnih agencija koordiniraju svoje aktivnosti

Izvor: Slobodna Dalmacija, 14.08.07.

Sažetak: Kvalitetna iskustva koordinacije razvojnih agencija iz šest županija iz statističke regije Jadran pronaći će vrlo aktivno mjesto u kreiranju razvojne politike cijele Hrvatske, a posebice u dijelovima prekogranične suradnje i upravljanju projektima koje financira Europska unija, naglašava Mladen Šimunac iz MICRO grupe, koja će operativno povezivati sve te agencije

Jadran u "Raju"

Razvojne agencije šest županija Jadranske statističke regije osnovale su svoju Koordinaciju koju su nazvale RAJ, a operativni dio posla u budućem zajedničkom radu povjerile su splitskoj MICRO grupi, koja, inače, usluge savjetovanja pruža u šest zemalja. Na pitanje zašto RAJ (Razvojne agencije Jadrana), Mladen Šimunac, predsjednik Uprave MICRO grupe, kaže:
‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨√Æ Pa zato jer je statistička regija Jadran uistinu raj. Ovakav ambijent u kojemu mi živimo, ovakva klima, prirodne ljepote, tradicija, baština, kvaliteta prehrane, raznolikost, od predivnog mora, otoka, priobalnog pojasa, Dalmatinske zagore, Like, Gorskog kotara, koji snažno izlaze iz povijesno nekvalitetnog razdoblja ‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨√Æ u posljednjih 50-ak godina, unatoč velikoj razvojnoj nepravdi (točnije rečeno, doživjeli su nerazvoj i stihiju, dijelom pogrešnu industrijalizaciju, gotovo demografsku katastrofu...), ova naša regija je stvarno, unatoč svemu tome, raj.

Znanje i tehnologije
Šimunac ističe kako regionalne (županijske) razvojne agencije mogu učiniti i čine puno za razvoj. Naravno, razvoj je kvalitetniji u županijama u kojima su agencije kvalitetno ekipirane, u kojima se uložilo i ulažu se sredstva u znanje i tehnologije. Protokom znanja, iskustava, edukacijom, zajedničkim nastupom na raznim projektima i sl., one će biti puno jače, naglašava on.

Novi zakon
Naš sugovornik kaže i da će se smjer regionalnog razvoja Hrvatske moći procijeniti tek donošenjem zakona o regionalnom razvoju. Ako se to ne dogodi do kraja mandata ove Vlade, očekuje se da će to biti jedan od prioriteta nove Vlade. No, kako kazuje Šimunac, Hrvatska vrlo aktivno slijedi europske trendove i usklađuje europske standarde pa bi taj zakon mogao prije aktivnosti institucionalizirati i ubrzati negoli nešto drastično promijeniti.
‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨√Æ Vjerujem da će ‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨√Æ ističe Šimunac ‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨√Æ kvalitetna iskustva RAJ-a pronaći vrlo aktivno mjesto u kreiranju razvojne politike RH, a naročito u dijelovima prekogranične suradnje i upravljanju projektima financiranim od strane EU-a, u kojima je suradnja razvojnih agencija i konzultanata dokazala put do uspjeha.

    
Šibenska konferencija

RAJ i MICRO grupa organiziraju od 4. do 6. listopada u Šibeniku "Prvu konferenciju o regionalnom razvoju Jadranske euroregije i Jugoistočne Europe". Na konferenciji se očekuje više od 300 sudionika iz zemlje i inozemstva, koji će, među ostalim, prvi put u RH i u regiji vidjeti prezentacije dosadašnjih projekata koje je financirao EU u Hrvatskoj.
 
Besplatna usluga

S obzirom na to da se danas sve mjeri novcem, Šimunac napominje kako posao koordinatora MICRO grupa obavlja besplatno.
MICRO grupa je, veli on, najveća konzultantska tvrtka u jugoistočnoj Europi, s gotovo 60 zaposlenih i jedan od tri smjera kojim se razvija je definitivno regionalni razvoj (ostala dva su industrijski i investicijski konzalting).
Od njezinih šest ureda u regiji, tri se nalaze na području RAJ-a, u Splitu, Šibeniku i Puli.
Dosadašnja suradnja MICRO grupe s razvojnim agencijama bila je prirodan i logičan odabir koordinatora njihovih zajedničkih aktivnosti, veli Šimunac.

Ljubica VUKO