U 15 strateških zona uloženo 93 mil. kuna

Izvor: Istra metro express, 12.09.07.

Sažetak: Intenzivno ulaganje u petnaest istarskih poslovnih zona strateški je gospodarski projekt istarske Županije. Želja nam je omogućiti domaćim poduzećima najbolje uvjete za rad i zato je u proteklih sedam godina u razvoj poslovnih zona širom regije uloženo ukupno 93 milijuna kuna, istaknuo je jučer u Puli Darko Lorencin, direktor Istarske razvojne agencije.

Intenzivno ulaganje u petnaest istarskih poslovnih zona strateški je gospodarski projekt istarske Županije. Želja nam je omogućiti domaćim poduzećima najbolje uvjete za rad i zato je u proteklih sedam godina u razvoj poslovnih zona širom regije uloženo ukupno 93 milijuna kuna, istaknuo je jučer u Puli Darko Lorencin, direktor Istarske razvojne agencije. Samo u ovoj godini iz županijskog će proračuna za ulaganja u infrastrukturu i opremanje poslovnih zona biti izdvojeno gotovo tri milijuna kuna. Najviše od tog novca, 800.000 kuna, dobit će pazinska poslovna zona: - Ulažemo tamo gdje je najnužnije, a objektivno upravo Pazin ima najveću potrebu za stimuliranjem i razvojem poduzetnišva. Glavni cilj koji ćemo postići ulaganjem u poslovne zone je smanjenje stope nezaposlenosti ispod 5 posto, rekao je župan Ivan Jakovčić.

Na sjednici županijskog poglavarstva prihvaćen je prijedlog sufinanciranja, po kojem će županija potpore za razvoj poslovnih zona izdvajati u vidu kapitalnih pomoći jedinicama lokalne samouprave. Za uređenje infrastrukture u zoni Labinci izdvojeno je 200.000 kuna, za projektnu dokumentaciju i prometnice u Vinežu kraj Labina 300.000 kuna, dok je za proširenje novigradske zone Vidal osigurano 250.000 kuna.

Poslovna zona Pićan jug dobila je 650.000 kuna za uređenje prometnica i energetiku, a Galižana 250.000 za ceste i javnu ravjetu. U prometnice umaške zone Ungarija ulaže se 300.000 kuna, dok će se u žminjskoj poslovnoj zoni s 200.000 kuna urediti kanalizacija i javna rasvjeta. U pazinskoj poslovnoj zoni Ciburi 800.000 osiguranih kuna uložit će se u odvodnju, prometnice i javnu rasvjetu. Cilj svih ovih ulaganja je što brže i kvalitetnije infrastrukturno opremanje 15 strateških poslovnih zona, kako bi one mogle postati zamašnjak gospodarskog razvoja regije.

Poticaji poduzetnicima

Sve informacije o istarskim poslovnim zonama, ali i o raznim vrstama poticaja i kreditnim linijama za poduzetnike mogu se naći na stranicama www.ida.hr.

U zonama koje su nikle širom Istre zaposleno je 2.000 ljudi, a u novim poduzećima koja se otvaraju planira se zapošljavanje još toliko Istrana.

N. UROŠEVIƒÜ

Poduzetnička zona Galižana