Osnovan Informacijsko tehnološki klaster Istre

Izvor: Glas Istre, 13.10.07.

Sažetak: Glavni cilj klastera je promicanje, razvitak i unapređivanje informatičko-komunikacijskih tehnologija informatičkih tvrtki Istarske županije i zalaganje za zaštitu domaće tehnologije i znanja.

Na jučerašnjoj skupštini u Istarskoj razvojnoj agenciji osnovan je Informacijsko tehnološki klaster Istre (ITC Istra), a za predsjednika udruge izabran je Davor Brenko.
Inicijativa za osnivanje prvog klastera ove vrste u Istri potekla je od Istarske razvojne agencije, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te šest poduzetnika iz pulskih tvrtki Istra informatički inženjering, FWD Grupa, Istracom, Opti-kom, Poretti i Medialab. Ideja o osnivanju klastera proizašla je kao rješenje za svladavanje prepreka s kojima se suočavaju gospodarski subjekti koji direktno ili indirektno djeluju u informacijsko-tehnološkom sektoru Istre i Hrvatske. Glavni cilj klastera je promicanje, razvitak i unapređivanje informatičko-komunikacijskih tehnologija informatičkih tvrtki Istarske županije i zalaganje za zaštitu domaće tehnologije i znanja.
Ciljeve će ostvarivati putem razvijanja, unapređivanja i koordinacije strukovne i društvene aktivnosti članova udruge, organiziranjem i koordinacijom zajedničke promidžbe i nastupa na tržištu, zajedničkim istraživanjem i razvojem, programima međunarodne suradnje te suradnjom s drugim sličnim udrugama u zemlji i inozemstvu. Klaster ima ukupno 126 zaposlenih, a od toga ih najviše ima fakultetsko obrazovanje, odnosno 64 posto.

P. Lu.