Predstavljanje projekta "Domus Bonus" iznajmljivačima i vlasnicima apartmana

Izvor: Glas Istre, 09.11.07.

Sažetak: Na ovaj način Turistička zajednica Istarske županije želi kreirati novi brend privatnog smještaja, koji inače čini gotovo 25 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u Istri

Stotinu uvjeta za znak kvalitete

Kako postići veću popunjenost, bolje cijene, produženje turističke sezone i efektniju promidžbu turističkih apartmana? Jedan od načina može biti uključenje u zajednički program Turističke zajednice Istarske županije, lokalnih turističkih zajednica te Istarske razvojne agencije (IDA), koji se od početka prošle godine provodi pod nazivom "Domus Bonus". Preksinoćnjim predavanjem u Pazinu te jučerašnjim u Vrsaru startala je nova serija edukacijskih aktivnosti koju za županijski TZ provodi tvrtka Communico, odnosno njen direktor Marino Brečević.
Pred solidnim brojem okupljenih iznajmljivača - vlasnika soba, apartmana i kuća za odmor, Brečević je u Pazinu predstavio osnove ovog programa i kriterije za dobivanje certifikata "Domus Bonus" te pozvao iznajmljivače da se, ako smatraju da udovoljavaju tim kriterijima, kandidiraju za dodjelu ovog certifikata, što je zasad besplatan postupak.
Ranijim sporazumom županijskog TZ-a i IDA-e programu ‚àö√ᬨ¬™Domus Bonus‚àö√ᬨ¬¥ dodijeljeno je pravo uporabe znaka "IQ - Istarska kvaliteta/Istrian Quality", a do danas su taj certifikat zaslužila 54 privatna iznajmljivača za ukupno 141 apartman (na području središnje Istre takvih je samo šest). Na prvim promocijama projekata rečeno je da se u Istri želi dobiti barem pet stotina objekata s ovom oznakom. Zasad se znak "Domus Bonus" dodjeljuje samo za apartmane, a o uspjehu ovog pilot-projekta ovisi hoće li se ubuduće njime moći kititi i sobe, kuće za odmor i druge kategorije smještajnih objekata.
Polazna je zamisao programa da se znak "Domus Bonus" dodjeljuje samo najkvalitetnijim objektima i zato su kriteriji prilično detaljni i strogi. Uz ostalo, preduvjet za kandidaturu je da Ured za gospodarstvo odobri kategorizaciju apartmana, kao i obavezan prihvat gostiju 24 sata dnevno i pružanje usluge doručka. Kriterijima se propisuju i minimalne površine soba, kupaonica i ostalih prostorija u apartmanu, standard opremljenosti prostora (primjerice grijanje, utičnice, cjenik na četiri jezika, kvaliteta i čistoća namještaja i još dvadesetak detalja), u standardima za spavaće sobe navodi se i obveza mijenjanja posteljine barem svakih sedam dana ili za svakog novog gosta, kuhinje moraju imati garniture za sjedenje i stol za blagovanje sa stolnjakom, potpunu opremu bijelom tehnikom te obavezan aparat za filter ili espresso kavu. Za kupaonicu se, uz ostalo, propisuje i obavezno sušilo za kosu te obveza mijenjanja ručnika svaka tri dana.
Za okoliš se traži da bude "u dobrom stanju" s prilaznim putom bez lokvi i rupa te redovito čišćen i održavan. Ukupno, apartman za koji se želi dobiti oznaka "Domus Bonus" mora zadovoljavati oko stotinu uvjeta.
Na ovaj način TZ Istarske županije želi kreirati novi brend privatnog smještaja, koji inače čini gotovo 25 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u Istri. U ovu djelatnost uključeno je 5.500 privatnih iznajmljivača, svi njihovi objekti zajedno imaju 45.091 postelju, a u ukupnom turističkom prometu ostvaruju 10 posto noćenja u Istri.
Po dosadašnjim kategorizacijama, od ukupnog broja istarskih apartmana u privatnom smještaju njih 87 posto ima tri zvjezdice, dok je objekata s četiri i pet zvjezdica tek 1 posto. Najkvalitetniji objekti, oni koji će zaslužiti "Domus Bonus" oznaku, uključit će se u posebne marketinške programe.
Program "Domus Bonus" nije kompatibilan s rastućim trendom pretvaranja starih tradicijskih seoskih kuća u istarskoj unutrašnjosti u turističke kuće za odmor, među ostalim i zbog, kriterijima za ovu oznaku propisane, minimalne visine prostorija od 2,4 metra, koju većina starih kuća nema. Unatoč velikom odazivu, nijedno pitanje nije postavljeno predavaču. Niz izlaganja o projektu "Domus Bonus" nastavlja se u ponedjeljak u Poreču te u četvrtak u Rovinju.

D. ŠIŠOVIƒÜ