Završna konferencija projekta Fish.log

Izvor: Glas Istre, 10.11.07.

Sažetak: Idejni začetnik gradnje veletržnice ribe u Istri Danilo Skoko kazao je da sad slijedi unutarnja organizacija veletržnice, odnosno dogovaranje o načinu upravljanja, što je po njemu možda i teži posao nego "podizanje zidova"

Porečka veletržnica za 12,5 milijuna kuna

Sa završetkom međunarodnog projekta Fish.log koncem godine otvorit će se i veletržnica ribe u Poreču. Najavio je to na jučer započetoj završnoj konferenciji tog projekta u Poreču, u sklopu kojeg je izgrađena i veletržnica u Rijeci, direktor IDA-e Darko Lorencin. Naime, IDA je u projektu bila investitor objekta u Poreču, koji će na koncu, prema riječima Lorencina, koštati oko 12,5 milijuna kuna, od čega je 4,7 milijuna kuna dobiveno putem projekta Fish.log.
Podsjetimo da je Fish.log projekt čiji je cilj bio izgradnja veletržnica ribe u Rijeci i Poreču, a realiziran je u suradnji s talijanskim sjevernojadranskim regijama. Talijanski su partneri istaknuli da je dovršetak projekta veliki dan za ribarstvo sjevernog Jadrana, koje će odsad biti povezano ribarskim burzama.
Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Josip Marković prisjetio se da je država još 2001. osigurala prva proračunska sredstva (devet milijuna kuna) za ideju izgradnje veletržnice ribe u Komiži, što nikada nije realizirano. Tek 2005. pokrenut je postupak osnivanja javne tvrtke Veletržnica ribe Poreč, koja je trebala biti i prva veletržnica na Jadranu da se nije kasnilo s njenom izgradnjom.
Marković je istaknuo da se model ravnopravnog vlasništva, koji se primjenjuje u Rijeci i Poreču, pokazao dobrim pa će se primjenjivati i kod budućih osnivanja veletržnica. Naime, u porečkom i riječkom slučaju država, županije, gradovi i ribarske zadruge imaju po četvrtinu udjela u javnim tvrtkama, čime je onemogućeno jednostrano odlučivanje.
Iako se za Markovića taj model pokazao dobrim, on očito ima i neke nepoznanice na koje je upozorio idejni začetnik gradnje veletržnice ribe u Istri Danilo Skoko. Naime, on je kazao da sad slijedi unutarnja organizacija veletržnice, odnosno dogovaranje oko načina upravljanja, što je po njemu možda i teži posao nego "podizanje zidova".
Rješenje za tu nedoumicu ponudio je predsjednik Istarskog regionalnog zadružnog saveza Michael Tasić koji je, govoreći o stanju ribarskog zadrugarstva u Hrvatskoj, rekao da bi upravo veletržnica ribe u Poreču, kojom će upravljati ribarska zadruga Istra, trebala poslužiti kao primjer drugim ribarima u budućem upravljanju sličnim objektima.

B. ŽIŽOVIƒÜ

Snimio M. MIJOŠEK

U zadrugama sve manje članova

Da ne bi sve proteklo u revijalnom tonu, pobrinuo se Tasić rekavši da zadruge bilježe smanjenje broja članova. Problem je po njemu taj što ribari sve više ribu prodaju veletrgovinama koje su spremne čak i unaprijed plaćati robu. Zato je pozvao državne institucije da izrade propise koji bi štitili ribarske zadruge, jer one ne mogu konkurirati veletrgovinama.