Predsjednik Stjepan Mesić prilikom posjeta Istri otvorio regionalni Forum poduzetnica zemalja Podunavlja

Izvor: Glas Istre, 17.11.07.

Sažetak: ƒåinjenica je da žena ima dva radna staža, jedan odrađuje na poslu, a drugi u vlastitom domu, gdje, na kraju krajeva, obavlja najveći dio posla. No, ako se ostvare uvjeti za nastavu u jednoj smjeni kao i organiziraniji predškolski smještaj, žene više neće biti toliko opterećene. Podjela posla u obitelji također im otvara prostor da se više iskažu u profesionalnom smislu, pa i u poduzetništvu, rekao je Mesić

Mesić: Žena je mjerilo demokratske razvijenosti društva

Predsjednik Republike Stjepan Mesić otvorio je jučer u hotelu "Histria" 2. regionalni forum poduzetnica zemalja Podunavlja - Danube Net - koji zajednički organiziraju BPW - Prvi hrvatski klub Pula, Istarska razvojna agencija i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije. Mesić je podsjetio na dugotrajnu borbu žena da bi uopće dobile pravo glasa te je naglasio da se one danas sve više pojavljuju na pozicijama koje su nekada bile rezervirane isključivo za muškarce.
- Trebao je ogroman trud da bi se žene uopće istaknule u poduzetništvu, a ne treba zaboraviti da se demokratska razvijenost društva ogleda upravo kroz položaj žena koji treba biti konkurentan muškarcu. ƒåinjenica je da žena ima dva radna staža, jedan odrađuje na poslu, a drugi u vlastitom domu, gdje, na kraju krajeva, obavlja najveći dio posla. No, ako se ostvare uvjeti za nastavu u jednoj smjeni kao i organiziraniji predškolski smještaj, žene više neće biti toliko opterećene. Podjela posla u obitelji također im otvara prostor da se više iskažu u profesionalnom smislu pa i u poduzetništvu, rekao je Mesić.
Župan Ivan Jakovčić istaknuo je da je Istra u razvoju poduzetništva učinila veliki iskorak te da je u 20-ak poslovnih zona uloženo više od 100 milijuna kuna, dok je za kreditiranje poduzetnika uloženo 500 milijuna kuna. Rekao je da su žene na čelu brojnih uspješnih istarskih tvrtki. Pulski gradonačelnik Boris Miletić naglasio je da razvoj poduzetništva treba poticati kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini te da su poduzetnice u Istri realizirale čak 30 posto kredita.
Predsjednica Međunarodne organizacije poduzetnica (BPW International) Viravan Chonchanok tvrdi da su istraživanja pokazala da je i financijsko poslovanje velikih europskih tvrtki bolje ako se uz muškarce na menadžerskim pozicijama nalaze i žene. Predsjednica BPW - hrvatskog kluba Pula Alida Perkov veli da je među vlasnicima tvrtki samo četvrtina žena, a u top-menadžmentu hrvatskih tvrtki samo ih je šest posto. Prema njenim riječima, na hrvatskoj poslovnoj sceni samo su tri žene predsjednice uprava kompanija čija je vrijednost veća od 500 milijuna eura.
- Usporedba dobrih praksi među poduzetnicima zemalja Podunavlja na ovom forumu doprinijet će izjednačavanju teorije i prakse ženskog poduzetništva te će omogućiti primjenu najboljih iskustava u poduzetničkim poticanjima u vlastitoj sredini, rekla je Perkov. Dodala je da treba poticati donošenje učinkovitih strategija razvoja u kojima bi se, po uzoru na projekte Europske unije, vodilo računa o jačem uključivanju žena u svijet gospodarstva.
Predstavnica Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Jasminka Keser veli da su od 2004. godine za žene poduzetnice osigurali 1.655 poticaja u iznosu koji premašuje 13 milijuna kuna. Prema njenim riječima, žene čine trećinu malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj, a u spomenutom im je razdoblju dodijeljeno 918 poduzetničkih kredita u iznosu od 765 milijuna kuna. Istaknula je da žene trebaju više biti zastupljene u djelatnostima koje pokrivaju nove tehnologije jer dosadašnja je praksa pokazala da je njihova participacija najveća u uslužnoj djelatnosti.
Potpredsjednik Županijske komore Pule Šime Vidulin rekao je da u Hrvatskoj ima 17.815 tvrtki kojima upravljaju žene, dok je 13 žena na čelu uprava u istarskim tvrtkama. Istaknuo je da od ukupnog broja zaposlenih u Županijskoj komori žene čine više od 50 posto. Na jučerašnjem forumu, na kojem se okupilo stotinjak poduzetnica iz Hrvatske, SAD-a Rumunjske, Italije, Švicarske, Njemačke i Austrije, prezentacije su održali i predstavnici Istarske razvojne agencije i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a o položaju poduzetnica u Primorsko-goranskoj županiji govorila je Dorotea Pešić Bukovac.

D. BAŠIƒÜ-PALKOVIƒÜ

"Tutlek-mutlek" umjesto sposobne žene
Govoreći o čestoj degradaciji žena pri traženju posla, predsjednik Stjepan Mesić podsjetio je da su svi muškarci u školi prepisivali od žena te da su žene tijekom školovanja uvijek korak ispred.

- No, kada treba pronaći posao, često se događa da sva bolja radna mjesta pripadnu muškarcima. Žena se školovala, a onda se ispred nje odjednom pojavi neki 'tutlek mutlek' i dobije posao, iako ona ima bolje kvalifikacije. To nije pravedno, rekao je Mesić i ispričao svoje iskustvo koje je doživio nakon što je postao direktor jedne konzultantske tvrtke.

- Direktor kojeg sam naslijedio u tvrtki rekao mi je da, ako budem u dilemi kod zapošljavanja novih radnika, neka uvijek izaberem ženu. Ona zna planirati i uvijek će obaviti posao, a kada ju na povratku kući ponovno zovu, žena će se uvijek vratiti. Za razliku od nje, kada muškarac jednom ode s posla, taj se više ne vraća, rekao je predsjednik.