Milijunska infrastruktura za poslovnu zonu Galižana

Izvor: Glas Istre, 19.12.07.

Sažetak: Na pitanje kakve pogodnosti poduzeća ostvaruju u Galižani, gradonačelnik Klaudio Vitasović kaže da im je smanjen komunalni doprinos ‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨¬¢ Edo Cetina ističe da većina njih koristi povoljne kreditne linije preko IDA-e

Najveća zona u Istri s više od 400 zaposlenika

Više od četiri milijuna kuna ulaže Grad Vodnjan u prometnice, javnu rasvjetu i oborinsku odvodnju u poslovnoj zoni Galižana. Obimni radovi u režiji pulske Ceste počeli su prošlog mjeseca te bi trebali biti gotovi do konca veljače 2008. godine. Poslovnu zonu i zahvate u njoj predstavili su jučer gradonačelnik Klaudio Vitasović s članovima poglavarstva, predstavnici IDA-e, Ceste i poslovnih ljudi.
- S ovim radovima ovo postaje reprezentativna poduzetnička zona, a subjekti će imati potpune uvjete za rad. Riječ je o velikoj investiciji, ali svjesni smo što za nas znači jako gospodarstvo. U strategiji smo se odlučili za razvoj gospodarstva jer ono podrazumijeva i više sredstava za školstvo, kulturu, socijalu i drugo, rekao je gradonačelnik Vitasović te napomenuo da je u zoni već izgrađena vodovodna i kanalizacijska mreža.
Miro Mirković, direktor pulske Ceste, radove je nazvao zahtjevnima, a uz to je Grad uveo i "ubitačan" rok od 60 radnih dana za njihov završetak. No, budu li vremenske prilike dobre, kaže Mirković, nema razloga da ne budu gotovi prema planu.
- Od Istarske županije dobili smo 250 tisuća kuna nepovratnih, ali namjenskih sredstava. Tražili smo i od Ministarstva gospodarstva sredstva iz projekta gradnje poduzetničkih zona u jedinicama lokalne i područne samouprave, no odgovor iz Vlade još nismo dobili. Ne razumijem zašto budući da je to značajan projekt i za grad i županiju, rekao je Vitasović.
- IDA godinama provodi program poticanja razvoja poduzetničkih zona. Do 2002. bilo je petnaest strateških zona u Istri, a sada imamo 21. Županija pomaže razvoj zone Galižana, a u zadnjih pet godina kroz nepovratna sredstva izdvojila je blizu tri milijuna kuna. Tako će biti i ubuduće, istaknuo je Edo Cetina iz IDA-e.
Poslovna zona Galižana, prema riječima predstavljača, najveća je takva u Istri. Rasprostire se na 80-ak hektara, a izgrađeno je oko dvadeset. U njoj se nalazi 20 subjekata i više od 400 zaposlenih.
Grad u pripravnosti čuva i jednu od najvećih zona u državi - park Tison između Vodnjana, Galižane i Gurana. No, realizacija Tisona čeka urbanistički plan, a gradonačelnik ga najavljuje za oko lipnja iduće godine.
Na pitanje kakve pogodnosti poduzeća ostvaruju u Galižani, Vitasović kaže da im je smanjen komunalni doprinos, a prema Cetini većina njih koristi povoljne kreditne linije preko IDA-e. U proračunu Vodnjana za 2008. predviđena su i sredstva kojima će se sufinancirati kamate poduzetničkih kredita.

Z. STRAHINJA