Poticanje razvoja poduzetništva i obrtništva

Izvor: Vjesnik, 10.01.08.

Sažetak: IDA je potaknula osnivanje dvaju klastera u Istri, osnovan je Informacijski tehnološki klaster Istra te Automobilski klaster Hrvatska (ACH), koji će se uskoro, kako doznajemo od direktora IDA-e Darka Lorencina, proširiti i izvan Istarske županije, a IDA podržava i Transportni klaster koji je osnovao tim Prometnog fakulteta u Zagrebu.

Povezivanje poduzeća u klastere novi je trend u Istri

Istarska razvojna agencija IDA, jedna od vodećih u Hrvatskoj, predstavlja operativno tijelo za provedbu razvojnih programa Istarske županije i nezaobilazan je čimbenik razvoja gospodarstva Istre.
Njena je primarna uloga poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva u Istarskoj županiji i to kroz pružanje financijske podrške, provođenje edukacija, razvijanje poduzetničke infrastrukture, pružanje usluga potencijalnim stranim investitorima te provedbu različitih međuregionalnih i međunarodnih projekata usmjerenih na stvaranje povoljne poduzetničke klime u Istarskoj županiji.
IDA je tako potaknula i osnivanje dvaju klastera u Istri, osnovan je Informacijski tehnološki klaster Istra te Automobilski klaster Hrvatska (ACH), koji će se uskoro, kako doznajemo od direktora IDA-e Darka Lorencina, proširiti i izvan Istarske županije, a IDA podržava i Transportni klaster koji je osnovao tim Prometnog fakulteta u Zagrebu.
"Trend je povezati poduzeća, poglavito u zajedničkom istraživanju i razvoju te primjeni novih tehnologija, a to rezultira i povećanjem konkurentnosti kako samih poduzeća, tako i regije, smanjivanjem troškova poslovanja, racionalizacijom", kaže Darko Lorencin. Strateški odbor Automobilskog klastera Hrvatske čine Istarska razvojna agencija IDA, P.P.C. Buzet d.o.o., Labinprogres TPS d.o.o., Obrt za izradu alata, vl. Branko Buršić i Karton-pak d.o.o. Buzet. Primjerice, P.P.C. Buzet sastavni je dio poslovnog sistema CIMOS d.d. Koper.
Osnovan na inicijativu IDA-e, ali i najmlađeg hrvatskog Sveučilišta "Juraj Dorbila" iz Pule Informacijsko-tehnološki klaster Istre - ITC, okupio je i šest poduzetnika. Strateški odbor čine, osim IDA-e i Sveučilišta, i tvrtke Istra informatički inženjering, FWD Grupa, Istracom, Opti-kom, Medialab i Poretti. ITC ima 126 zaposlenih, a od toga njih 80 ima fakultetsko obrazovanje, a čak 19 posto su doktori znanosti.

Saša Brnabić