Ove godine 24 viteza istarske malvazije

Izvor: Glas Istre, 03.06.08.

Sažetak: Markice IQ dobit će 300 tisuća boca, a ove su godine vina ocjenjivana po strožim kriterijima, odnosno kvaliteta je podignuta sa 77 na 79 bodova ‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨¬¢ Ulagat će se u marketing znaka kako bi postao prepoznatljiviji

U POREČKOJ SABORNICI PODIJELJENA OZNAKA IQ - ISTARSKA KVALITETA

Ove godine 24 viteza istarske malvazije

Jučer je u Istarskoj sabornici župan Ivan Jakovčić uručio priznanja i markice IQ - istarska kvaliteta za vina koja su proizvela 24 domaća vinara, odnosno ove će godine ukupno 300.000 boca u prodaji imati pravo nositi tu oznaku.
- Ovo je treća godina otkako dodjeljujemo markice IQ za istarska vina i mislim da smo napravili dobar posao te da to ima implikacije i na druge istarske proizvode. Znak još nije prepoznatljiv koliko bismo htjeli, ali to ćemo postići daljnjim ulaganjem u marketing, rekao je Darko Lorencin, direktor Istarske razvojne agencije.
Predsjednik savjeta za dodjelu te oznake enolog Mario Staver podsjetio je da su prve godine dodjele markice imali u sustavu 24 proizvođača, druge 23, a ove godine ponovno 24 vinara.
- Gotovo 300.000 boca imat će IQ oznaku i to je respektabilna produkcija i u hrvatskim razmjerima, a ove smo godine vina ocjenjivali po strožim kriterijima, odnosno prema novom pravilniku koji je prihvatilo Županijsko poglavarstvo. Uspjeli smo kvalitetu podignuti sa 77 na 79 bodova i na strožim kriterijima ćemo i dalje inzistirati, premda već sada imamo četiri boda više od potrebnih za kvalitetno vino, rekao je Staver.
Župan Jakovčić čestitao je proizvođačima koji su stekli pravo isticanja markice istarske kvalitete tezom da su oni najbolji proizvođači bijelog vina u Hrvatskoj.
- Istarska malvazija je vjerojatno najistarskiji proizvod, ali je bilo potrebno vaše stručno znanje da bi se taj podatak institucionalizirao kroz program markice istarske kvalitete. Vi, očito, imate hrabrosti i volje napredovati u proizvodnji i zaslužili ste da vas tretiramo kao vitezove istarske malvazije, kao što su to proizvođači šampanjca u pokrajini Champagne. Vi ste izazov drugima jer količina proizvedenog vina nije presudna, važno je da proizvodimo najbolje pa će se za vaša vina sutra otimati u Europi, kao što se danas otimaju u Zagrebu i Dalmaciji, rekao je župan.
Okupljenim vinarima koji su ove godine proizveli najbolju malvaziju predstavljen je projekt uređenja vinskog podruma Istarske sabornice, a nakon toga uručene su plakete. IQ markicu istarske kvalitete nosit će vina iz podruma: Agrolagune, Benvenuttija, Coronice, Damjanića, Ravalica, Franca Armana, Giacomettija - Moscarde, Kozlovića, Legovića, Geržinića, Šurana, Vivode, Cattunara, Cossetta, Degrassija, Kabole, Matića, Matoševića, Pilata, Polettija, Radovana, Rossija, Trapana i Zigantea.

S. MATEJČIĆ