Otvorena veletržnica ribe u Poreču

Izvor: Javno, 23.12.09.

Sažetak: U Poreču je danas otvorena druga hrvatska veletržnica ribe te je najavljena daljnja izgradnja ribarske infrastrukture na Jadranu

Župan Ivan Jakovčić otvorio je danas u Poreču drugu hrvatsku veletržnicu ribe. Impozantno zdanje, koje se prostire na 1.245 četvornih metara, vrijednosti je približno 20 milijuna kuna.

Izgradnja porečke veletržnice ribe trajala je četiri godine, a započela je kao pilot projekt u suradnji sa trima talijanskim regijama, partnerima u europskom projektu Fish.log.

Uz Istarsku razvojnu agenciju, Istarsku županiju i Grad Poreč koji je ustupio zemljište, u projektu je sa 4,2 milijuna kuna sudjelovalo i resorno ministarstvo.

Novom Javnom veletržnicom ribe u Poreču upravljati će lokalna ribarska zadruga Istra.

Prema riječima državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića, ministarstvo je ribarskoj zadruzi Istra bespovratno dodijelilo 800 000 kuna za kupnju zemljišta na kojem bi se izgradio pogon za prerađivanje ribe  kad se na novootvorenoj "burzi" pojave tržišni viškovi.

"Imate svoju veletržnicu ribe. Šoldi su osigurani i obrtni kapital. Pokažite se i napravite od ovog uspješan ribarski projekt", poručio je župan Jakovčić, koji je prilikom svečanog otvorenja najavio daljnju suradnju sa svim jadranskim regijama u izgradnji ribarske infrastrukture.

Konstanca MITROVIƒÜ