Jedan od projekata - revitalizacija istarskog zaleđa

Izvor: Glas Istre, 13.01.09.

Sažetak: Istra je uspješno okončala programe "Underground Istria", "Heart of Istria - Srce Istre" te "Parenzana", rekao je istarski dožupan Valerio Drandić

SASTANAK RADNE SKUPINE ZA PREKOGRANIČNU SURADNJU

Jedan od projekata - revitalizacija istarskog zaleđa

Istarska županija se kandidirala u programima Interreg IIIa u onim segmentima u kojima je smatrala da ima kvalitetne projekte. To nam je bila škola i edukacija za naše službe, koje su sada osposobljene za natjecanje za sredstva Europske unije. Naime, uskoro će na raspolaganju biti strukturalni fondovi Unije, koji su puno značajniji. Istra je uspješno okončala programe ‚àö√ᬨ¬™Underground Istria‚àö√ᬨ¬¥, ‚àö√ᬨ¬™Heart of Istria - Srce Istre‚àö√ᬨ¬¥ te ‚àö√ᬨ¬™Parenzana‚àö√ᬨ¬¥, rekao je istarski dožupan Valerio Drandić na jučerašnjem otvaranju sastanka radne skupine za prekograničnu suradnju u Puli.
Razgovaralo se o proceduri zatvaranja Interreg IIIa Programa za susjedstvo Slovenija - Mađarska - Hrvatska 2004. - 2006., te o IPA Programu prekogranične suradnje Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje fondova Europske unije iz Hrvatske, Službe vlade Republike Slovenije za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku te Ministarstva financija iz Slovenije, zatim predstavnici mađarske Nacionalne razvojne agencije i tamošnjeg javnog neprofitnog poduzeća za regionalni razvoj i gradsko planiranje, kao i predstavnici Istarske županije.
Oriano Otočan, član Županijskog poglavarstva zadužen za međunarodnu suradnju i europske integracije, napomenuo je da su projekti "Underground Istria", "Heart of Istria - Srce Istre" i "Parenzana" među 15 najuspješnijih programa međunarodne suradnje u Hrvatskoj. Na sastanku je istarski župan Ivan Jakovčić trebao predstaviti sudjelovanje Istarske županije u IPA Programu prekogranične suradnje Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013., no bio je spriječen pa se umjesto njega prisutnima obratio dožupan Drandić, koji je samo rekao da se Istra u tom programu kandidirala u deset projekata.
Podsjetimo: natječaj za prijavu zajedničkih projekata na IPA CBC Programu prekogranične suradnje Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013. zatvoren je 20. listopada prošle godine. Istarska županija kao vodeći ili ravnopravni partner kandidirala je deset projekata. Vodeći je partner u dva projekta: "Parenzana II - ponovno oživljavanje Puta zdravlja i prijateljstva" i "KUP - Karst Underground Protection".
U sljedećim projektima je Županija ravnopravni partner: "Revitas - revitalizacija istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu", "Agritur - prekogranična valorizacija, promocija i obrazovanje u poljoprivredi i turizmu" i "S.I.P.P. - sustav intervencija na prekograničnom području".
Agencija za ruralni razvoj kandidirala je projekt "BioDiNet - mreža za zaštitu biološke raznovrsnosti i kulturnog krajolika", dok je Istarska razvojna agencija kandidirala projekte "SloHra P.Ar.C-net - mreža zaštićenih područja prirode uz slovensko-hrvatsku granicu", "Interino prekogranična integracija znanja, kompetencija i inovacija" i "SloHra E-mladi - mladi poduzetnici, tvornica novih ideja". Gradovi Pula i Rovinj u suradnji sa Županijom zajednički su kandidirali projekt "Foresity - zajednička revitalizacija urbanih šuma".

B. VINCEK