Istra predstavila antirecesijski program

Izvor: HRT, 20.02.09.

Sažetak: Istarska je županija prva u Hrvatskoj izašla s paketom antirecesijskih mjera. Odnose se na potpore malom i srednjem poduzetništvu, osobito kada je riječ o turizmu i poljoprivredi. Cilj je pomoći im ne samo da opstanu, nego i da se razvijaju.

Istarska je županija prva u Hrvatskoj izašla s paketom antirecesijskih mjera. Odnose se na potpore malom i srednjem poduzetništvu, osobito kada je riječ o turizmu i poljoprivredi. Cilj je pomoći im ne samo da opstanu, nego i da se razvijaju.
Istarskim poljoprivrednicima koji imaju kredite pri županijskome Fondu za razvoj poljoprivrede smanjena je kreditna stopa s pet na četiri posto. Istarskim stočarima još veće rasterećnje. Fond će im zajedno s mjerodavnim ministarstvom otpisati čak 50 posto kreditne obveze.

S 500.000 kuna suifinancirat će se dodatna oprema ribarskoga sektora, a ukinut će se naknade za koncesiju na pomorsko dobro uzgajivačima školjaka. S 600.000 kuna sufinancirat će se turistička promocija, od kojih će sto tisuća otpasti na agroturističku promidžbu.

Jedna od deset mjera antirecesijskog paketa je i plasman povoljnih kredita za izvovoznike, turizam i proizvodne djelatnosti. Kreditni je fond 100 milijuna kuna, kamata 5 posto i rok povrata deset godina.

Istarski je župan Ivan Jakovčić s predstavnicima lokalne samouprave dogovorio i zamrzavanje cijena komunalnih usluga i administrativnih troškova. Budu li gospodarska kretanju u Istri zahtijevala dodatne poticaje, poručio je župan, donijet će se još jedan paket antirecesijskih mjera.

(HRT)