Nakon županijskih deset antirecesijskih zapovijedi gradovi i općine najavili svoje programe pomoći gospodarstvu

Izvor: Glas istre, 28.02.2009.

Sažetak: Stotinjak poduzetnika moći će podići kredit s kamatnom stopom od 5,15 do 5,4 posto. Naglasak je na izvoznicima, proizvodnim djelatnostima, zatim na turizmu i agroturizmu. Precizni uvjeti znat će se sredinom ožujka

Velik interes za županijski jeftiniji novac

Deset antirecesijskih zapovijedi Županija je obznanila prošlog petka, a ovih joj se dana već pridružuju gradovi sa svojim mjerama. Cilj je programa pokretanje novog ciklusa proizvodnje kroz rasterećenje poduzetnika od fiksnih troškova i ubrizgavanje jeftinijeg novca. U tom je smjeru bio i apel župana gradovima i općinama da zamrznu cijene komunalnih usluga i naknada. Istarska razvojna agencija već u prvom tjednu ožujka potpisuje s IKB-om Umag, Hypo Alpe Adria bankom i vjerojatno Erste bankom ugovore o novim povoljnim kreditnim linijama. Plasirat će se ukupno stotinjak milijuna kuna s povoljnom kamatom koju sufinancira Županija.
- Interes poduzetnika za županijske kredite i ostale mjere bio je ogroman već prvi tjedan nakon objave, doznajemo od Darka Lorencina, direktora IDA-e. Umjesto kamatne stope od osam i više posto stotinjak poduzetnika moći će podići kredit s kamatnom stopom od 5,15 do 5,40 posto. Prvenstvo imaju novi projekti, ali razmotrit ćemo i ostale. Naglasak je na izvoznicima, proizvodnim djelatnostima, zatim na turizmu i agroturizmu. Sredinom ožujka bit će raspisan oglas s uvjetima i procedurom odobravanja kredita, najavljuje direktor IDA-e.

Ribarima je namijenjeno 500 tisuća kuna za nabavu ledomata i komora za rashlađivanje na brodu kao i uređaja za sigurnost plovidbe. Županija planira i besplatne tečajeve za poduzetnike na teme kao što su porezni sustav, upravljanje projektima, javno-privatno partnerstvo, regionalno jačanje klastera, pravne osnove poslovanja, računovodstvo za MPS, vještine prodaje i druge teme. Manjim tvrtkama s 50 posto sufinancirat će se izrada web stranica. Agencija AZRRI pomoći će maslinarima, agroturizmima i ostalima da se natječu za sredstva IPARD-a i države.
Da bi se poduzetnike rasteretilo fiksnih troškova, upućen je poziv gradovima i općinama da zamrznu cijene komunalnih usluga i ostalih naknada. Također, pozvani su na racionalizaciju svojih troškova. Većina gradova odazvala se apelu i izlaze sa svojim mjerama pomoći gospodarstvenicima i građanima, a mjere štednje provode i u svojim redovima.

Pula: Prepolovljen komunalni doprinos

- Da, mogu zajamčiti građanima da se cijene komunalnih usluga zamrzavaju. Štoviše, prilikom usvajanja proračuna za 2009. godinu maksimalno smo se usmjerili na socijalnu komponentu. Već smo povećali iznose za porodiljnu naknadu na tisuću kuna i uveli sufinanciranje javnog gradskog prijevoza za sve srednjoškolce, izjavio je gradonačelnik Pule Boris Miletić. Na posljednjoj sjednici Gradskog poglavarstva predloženo je 50-postotno sniženje komunalnog doprinosa za proizvodne hale.
- U ovom trenutku primarno je očuvanje radnih mjesta, posebice u proizvodnim djelatnostima koje su pokretač cijelog gospodarskog ciklusa. Proizvodnja i izvoz moraju dobivati maksimalne poticaje lokalne, ali i državne politike. Politika pune zaposlenosti najbolja je socijalna, zdravstvena, kulturna i ina politika, veli Miletić.
Grad Pula je tijekom veljače pokrenuo program kreditiranja gospodarstva i poduzetništava pod nazivom "Poduzetnik Pula 2009.", čiji ukupni kreditni fond iznosi 25 milijuna kuna. Sufinancira se kamata za proizvodne djelatnosti u visini od tri posto, a za sve ostale djelatnosti dva posto. Program se provodi u suradnji sa sedam poslovnih banaka.
Na pitanje kako provodi mjere štednje u gradskoj upravi, Miletić odgovara:
- Preuzimanjem gradonačelničke dužnosti pokrenuo sam mjere štednje i racionalizacije u radu gradske uprave. U prvoj godini mandata smanjio sam stavku reprezentacije za 12,5 posto ili 50.000 kuna. Vjerujem da smo najbolje rezultate postigli u uštedama ostvarenim objedinjavanjem javnih nabava s javnim poduzećima i ustanovama u gradskom vlasništvu za usluge osiguranja, mobilne i fiksne telefonije. Na taj je način postignuta godišnja ušteda u posljednje dvije godine od oko pet milijuna kuna. Objedinili smo i poslovanje putem jedne banke, Hrvatske poštanske banke. Jedna od mjera štednje je i smanjenje radnih sati portirskih službi uvođenjem tehničke zaštite javnih objekata. Uključivanjem Grada u projekt energetske učinkovitosti javne rasvjete zamjenom rasvjetnih tijela postižu se značajne uštede potrošnje električne energije kao i smanjenje svjetlosne onečišćenosti, navodi Miletić.

Labin: Povoljni krediti

Iako je labinskim proračunom predviđeno šestpostotno povećanje plaća zaposlenika u gradskoj upravi, ono nije ostvareno, već su zamrznuta lanjska primanja, doznajemo od gradonačelnika Tulija Demetlike. Gradska komunalna poduzeća za ovu godinu nisu ni planirala krešiti usluge, a komunalna naknada, ističe on, nije se mijenjala već osam godina, niti neće. Podsjeća da je voda posljednji put poskupjela preklani, i to za šest posto plus jednu kunu, namijenjenu izgradnji pročistača otpadnih voda u Istri. Na tragu smjernica Županije preispitat će, uz to, mogućnost pojeftinjenja vode za poljoprivrednike.
Upitan o konkretnim mjerama koje spremaju, Demetlika najavljuje da će iznova, i to kroz rebalans proračuna, moguće već idućeg mjeseca, poduzetnicima sufinancirati kamate na kredite u dvopostotnom iznosu. Ukazuje na činjenicu da su proizvodni pogoni otprije oslobođeni polovice komunalnog doprinosa te da u poduzetničkoj zoni Vinež zemljište nude po povoljnijim uvjetima od tržišnih, osiguravajući svakoj zakupljenoj parceli cjelovitu infrastrukturu. S lokalnim udruženjem obrtnika pripremaju reviziju cijena najma poslovnih prostora. Zakupcima u starom gradu, doduše rijetkima, još od ranije se naplaćuje upola manji najam, a spomeničku rentu Grad ne razrezuje.
Demetlika dodaje da znatne uštede u upravi kani ostvariti kroz objedinjenu javnu nabavu za gradska poduzeća, ustanove i institucije. Nade polaže i u jučer potpisan ugovor o bankarskom cash poolu; rijetki gradovi, napominje, imaju ovu opciju koja donosi najpovoljnije financijske uvjete.
Kreditno zaduživanje od deset milijuna kuna, koje je oporba osporavala prilikom donošenja proračuna, Demetlika smatra pogođenom odlukom, tim više jer očekuje pozitivne reperkusije Vladinog traženja povoljnih bankarskih uvjeta za javni sektor. Kredit je, ponovit će, namijenjen gradnji infrastrukture, što smatra zamašnjakom proizvodnim i uslužnim djelatnostima.

Poreč: Mjere u pripremi

- Cijena komunalija, kao i druge naknade koje plaćaju građani Poreča, uglavnom su niže nego drugdje u Istri. Ne naplaćujemo ni prirez na porez kao izravni prihod lokalnog proračuna, ali ćemo sigurno zamrznuti sve cijene koje građani redovno plaćaju. Zapravo pripremamo proturecesijske mjere kojih će se morati pridržavati sve gradske tvrtke i ustanove. O detaljima ne mogu sada govoriti, jer ih moramo usuglasiti na poglavarstvu, rekao nam je gradonačelnik Edi Štifanić.
ƒåinjenica je da ima prostora za uštede, ali i prave antirecesijske učinke kroz investicije koje su u planu u ovoj godini, ako posao dobiju domaće tvrtke koje bi, k tome, mogle otvoriti i nova radna mjesta, da bi odgovorile izazovima. U ekonomskoj krizi najbolje se vidi mašta i neustrašivost političkih i gospodarskih lidera, a porečki gradonačelnik već je ranije objavio da nije ziheraš.

Brtonigla: Pomoć poljoprivrednicima

- Više od deset godina nismo poskupili cijene komunalija, pa nećemo ni sada, niti o tome razmišljamo. Što se tiče ostalih davanja, nećemo smanjivati, niti povećavati cijene. Prije aktualne recesije pokrenuli smo program zbrinjavanja stambenih potreba stanovništva putem kojeg po povoljnim cijenama prodajemo nekretnine, općinske stanove i omogućujemo plaćanje komunalnog doprinosa za gradnju obiteljskih kuća na pet godina bez kamata, objasnio je načelnik Brtonigle Doriano Labinjan.
Istaknuo je da su lani pokrenuli program sufinanciranja dva posto kamata na poduzetničke kredite, a od ove će godine pomoći poljoprivrednicima s 25 posto u plaćanju osiguranja od mogućih šteta na usjevima, sadnicama i višegodišnjim nasadima. Također, sufinancirat će im ekološke preparate u integralnoj proizvodnji (herbicide, fungicide).
- Nećemo povećati plaće u gradskoj upravi, zadnji smo ih put korigirali prije tri godine. Maksimalno racionalno trošimo općinski novac i štedimo gdje god je moguće, zaključio je Labinjan.

Grožnjan: Niske najamnine

Područje općine Grožnjan je područje od posebne državne skrbi treće skupine. Načelnik Rino Duniš odgovorio je da će cijene komunalija (naknada, doprinos) biti zamrznute tijekom ove godine, kao što je sugerirala Županija. Što se tiče davanja za poduzetnike, u Grožnjanu su u odnosu na druge jedinice lokalne samouprave već minimalna, poput povoljnih zakupnina za poslovne prostore, obročne otplate kupljenih nekretnina do pet godina i slično. U sjedištu općinske uprave već su štedljivi - neće nikoga zapošljavati, neće povećati plaće, niti krenuti s bilo kakvim investicijama vezanim za upravu.

Vodnjan: Za žene poduzetnice niže kamate

Ove godine cijene komunalija u Vodnjanu, prema riječima gradonačelnika Klaudija Vitasovića, zasigurno neće rasti. Unatoč krizi Grad nastavlja s financiranjem kreditnih kamata poduzetnika s dva posto, odnosno s tri posto ako su većinski vlasnici žene. Nastavlja se sufinancirati deficitarne djelatnosti te sadni materijal i razvojne programe za poljoprivrednike.
Što se tiče rezanja troškova, u gradskoj upravi zasad će ih biti, kaže Vitasović, kod reprezentacije. Ako se proračun bude nastavio slabo puniti, kao u protekla dva mjeseca, razmislit će se o drugim mjerama štednje. Sve korisnike proračuna gradska uprava je zamolila da se štedljivo i racionalno ponašaju.

Buzet: Za gospodarstvo 3,8 milijuna kuna

Potvrdno je gradonačelnik Buzeta Valter Flego odgovorio na naše pitanje hoće li na županijski poziv zamrznuti cijene komunalija.
- Štoviše, sva će davanja ostati ista. Treba istaknuti da ona već niz godina nisu povećavana niti su uvedena nova. Buzet je jedan od rijetkih gradova koji nema prireza. Da bismo rasteretili poduzetnike koji kreću u izgradnju novih objekata, prije dvije godine uveli smo odgodu plaćanja komunalnog doprinosa na 24 mjeseca. Pored toga, za 20 posto smanjili smo porez na tvrtke, što je direktan prihod Grada, rekao je Flego.
Budući da Grad treba biti pokretač i potpora gospodarstvu, već se godinama na buzetskom području proračunskim sredstvima potiče razvoj poduzetništva i poljoprivrede. Ove je godine za gospodarstvo, veli gradonačelnik, ukupno osigurano 3,8 milijuna kuna, odnosno 7,2 posto proračunskih sredstava, što je visoki postotak. Najviše, čak dva milijuna, namijenjeno je komunalnom uređenju poduzetničkih zona, a dio novca otići će na subvencije i bespovratne potpore poljoprivrednicima, obrtnicima i tvrtkama. "To više nisu samo mjere za pomoć gospodarstvu, već za borbu protiv recesije", kaže Flego.
Govoreći o mjerama štednje u gradskoj upravi istaknuo je da je Vlada doduše prihvatila šestpostotno povećanje plaća, no djelatnicima buzetske gradske uprave i korisnicima gradskog proračuna ona nije povećana već je ostala ista kao i prije godinu dana. Pored toga, rekao je Flego, ove su godine smanjene stavke vezane uz fiksne troškove gradske uprave, poput nabave novog namještaja ili uređenja zgrade.
- Predosjećajući razvoj događaja krajem siječnja dao sam pismeni naputak pročelnicima gradskih odjela i voditeljima gradskih ustanova i tvrtki tražeći od njih da novcem gospodare krajnje racionalno i oprezno te da ne sklapaju ugovore o radu s novim radnicima osim ukoliko je to neophodno potrebno za poslovanje. Nove ugovore mogu sklapati isključivo uz prethodnu suglasnost Gradskog poglavarstva i to na rok od tri do šest mjeseci. Dakle, nema novog zapošljavanja. Sve gradske tvrtke pozvao sam i da ne ulaze u dodatne investicije, odnosno one koje nisu sastavni dio njihova programa rada, izjavio je Flego.

Pazin: Mjere za dva tjedna

- Spremamo paket gospodarskih mjera koji ćemo donijeti za otprilike dva tjedna. Mjere će biti na tragu županijskih i državnih, usmjerene prvenstveno na proizvodne grane gospodarstva. Trenutno razmatramo koje bismo stavke smanjili, zaledili ili poticali, pa ne mogu kazati ništa konkretno. Štednja je u gradskoj upravi konstantna, kod nas nema rastrošnosti, pa tu nemamo prostora za stiskanje, rekao je pazinski pročelnik za financije Edi ƒÜus.
Veli da bi eventualno mogli ispasti pojedini projekti iz proračuna, ali zasad je novčani priljev normalan za ovo doba godine, pa se ne planira rebalans. "Državi je ključan novčani priljev od poreza na dodanu vrijednost, pa odmah osjeća smanjenu potrošnju, dok je naš glavni priljev od plaća, koje nisu smanjivane. Ako se stanje pogorša, doći će do rebalansa, trenutno smo u 'stand-byu'", kazao je pročelnik ƒÜus.

J. ORLIƒÜ, I. RADIƒÜ, S. MATEJƒåIƒÜ, T. KOCIJANƒåIƒÜ, T. GRBIƒÜ, G. ƒåALIƒÜ ŠVERKO, A. DAGOSTIN

Izostalo porezno rasterećenje gospodarstva
- U Vladinom paketu antirecesijskih mjera izostalo je očekivano smanjenje poreza na dohodak. Očekivano porezno rasterećenje gospodarstva je izostalo. Pored toga, porezne stope trebale bi biti diferencirane. Dobra mjera je jačanje HABOR-a kao i monetarna politika države, ali je treba pratiti konzistentna gospodarska politika. Nije definirana strategija, zbog toga je teže odrediti poticajne mjere. Nije potrebno usmjeravati sredstva u mjere za podršku tržišta nekretnina. Taj segment treba prepustiti tržištu. Ako ne mogu prodati stanove, neka snize cijene. Stanogradnja je stihijski previše nabujala i logično je da to nosi poslovne rizike, rekao je Darko Lorencin, direktor Istarske razvojne agencije, upitan da komentira državne mjere. (J. O.)