Potpisan sporazm za kreditnu liniju uz jamstvo Županije

Izvor: Glas Istre, 14.03.2009.

Sažetak: Istarski župan Ivan Jakovčić, predsjednik skupštine Konzorcija za jamstva "Istra 21", Darko Lorencin i predstavnici triju banaka 13. ožujka 2009. u Poreču su potpisali sporazum o suradnji za "kreditnu liniju 03".

Pokrenuta najveća proturecesijska mjera

U gradskoj vijećnici jučer su istarski župan Ivan Jakovčić, predsjednik skupštine Konzorcija za jamstva "Istra 21" Darko Lorencin i predstavnici triju banaka potpisali sporazum o suradnji za "kreditnu liniju 03", koja bi trebala biti najznačajnija proturecesijska mjera namijenjena stabiliziranju gospodarstva i poticanju malog i srednjeg poduzetništva na razini Istarske županije.

Sporazum su, s druge strane, potpisali direktor IKB-a Miro Dodić, Aldo Rojnić iz OTP-a i Slavica Marković Ipša, voditeljica podružnica Hypo banke u Poreču i Umagu. Naglašeno je da je interes banaka u ovom slučaju da podupiranjem poduzetnika u vrijeme krize mogu potaknuti gospodarski razvoj. Obećali su da će već od ponedjeljka, 16. ožujka, objaviti u medijima uvjete kreditiranja, a za sva dodatna pitanja poduzetnici se mogu javiti osobno u IDA-u ili popuniti zahtjev na internetskoj stranici županijske razvojne agencije.
- Potpisivanjem ovog sporazuma najveća antirecesijska mjera postala je operativnom i konkretnom, a kada recesija stane, Istra će biti prva regija u državi koja će moći krenuti u novi uzlet, rekao je župan.

"Kreditna linija 03" iz Konzorcija za jamstva "Istra 21" posebna je po tome što za poduzetničke i obrtničke kredite jamstvo daje Konzorcij u koji je uplaćen javni novac. Pritom Hypo banka nudi trenutno najpovoljnije uvjete na tržištu uz kamatnu stopu u visini tromjesečnog euribora uvećanog za 3,5 posto, što u ovom trenutku jamči kamatu od ukupno 5,14 posto. Krediti koji se mogu dobiti u ovoj liniji mogu se koristiti za kupnju građevinskog zemljišta, gradnju infrastrukture, kupnju, gradnju, uređenje ili proširenje objekata ili nabavu opreme.

S. M.