Poduzetničke zone u Istri

Izvor: Glas Istre, 18.03.2009.

Sažetak: Istarske općine i gradovi nisu zaustavili ni usporili aktivnosti na pokretanju novih ili proširenju postojećih poduzetničkih zona te tvrde da zainteresiranih poduzetnika ima. Lani je uloženo čak 28 milijuna kuna čime su se ukupne višegodišnje investicije popele na 125 milijuna

Šire se i grade nove zone, usprkos krizi

Piše Paulo GREGOROVIƒÜ

Kriza koja je pogodila sve svjetske ekonomije donijela je pad gospodarskih aktivnosti i sužavanje planova razvoja. No, sudeći po događajima u Istarskoj županiji, čini se da općine i gradovi nisu zaustavili ni usporili aktivnosti na osnivanju novih ili proširenju postojećih poduzetničkih zona te tvrde da zainteresiranih poduzetnika ima. Lani je uloženo čak 28 milijuna kuna čime su se ukupne višegodišnje investicije popele na 125 milijuna. Samo Županija ove godine planira ulaganje od 1,4 milijuna kuna prema prijedlogu rebalansa proračuna.

U Općini Barban izrađuju Urbanistički plan uređenja (UPU) za manju poduzetničku zonu Bristovac, a prošlog su tjedna vijećnici usvojili UPU za poslovnu zonu Barban-Krvavci. U prvoj fazi predviđena je poslovna zona koja obuhvaća 9,7 hektara, a u drugoj se očekuje širenje na 23,4 hektara.
Do početka travnja Općina Gračišće očekuje ponude potencijalnih izrađivača za UPU Lokvešćak u čijem će obuhvatu biti poslovna zona. Tijekom ovog mjeseca Općinsko vijeće Fažane usvojilo je i plan za poduzetničku zonu San Pellegrino. Grad Rovinj je donio DPU za gospodarsku zonu Štanga te najavio da očekuje da će im država dodijeliti zemljište na području Gripole-Spine da bi stavili u funkciju i opremili planiranu poduzetničku zonu. U planu je i zona Pićan jug te proširenje one na Vinežu, odnosno na Pjacalu. Vižinada planira izmjenu općinskog prostornog plana u koji će vjerojatno ući i mala poduzetnička zona. O ranije nabrojenim zonama u Glasu Istre smo pisali u prva dva mjeseca ove godine, a još je niz drugih najavljeno lani prije nego što je svjetska ekonomska kriza pokazala svoju težinu.

Obrtnike najviše zanimaju zone u Poreču i Buzetu

U odnosu na stanje od prije godinu i pol najveća promjena se prema podacima Hrvatske obrtničke komore - Obrtničke komore Istarske županije dogodila u dvije buzetske poduzetničke zone: Mažinjici i Maloj Hubi. Za prvu postoji interes poduzetnika za izgradnju novih objekata. U njoj već djeluje njih deset koji zapošljavaju 200-tinjak radnika, a ranije ih je bilo mnogo više, dok pogon nije zatvorila tekstilna tvrtka Irsa. Za zonu Mala Huba u tijeku je izrada UPU-a te je ugovorena gradnja raskrižja na ulazu u nju. Zona je to s četiri poduzetnika koji zapošljavaju 40-ak radnika. U toj zoni BUP planira izgradnju nove regionalne pivovare u kojoj bi se kompletno proizvodilo i distribuiralo pivo Bavaria i Favorit za centralnu i istočnu Europu.

U poduzetničkoj zoni Buići-Žbandaj lani i preklani je uloženo čak 15,7 milijuna kuna od čega je Grad Poreč financirao 13,7 milijuna i to najvećim dijelom lani. Obrtnička komora raspolaže podatkom da je za djelovanje u toj zoni zainteresirano novih 25 poduzetnika, pored 21 postojećeg, koji bi povećali broj radnika s postojećih 30 na 130.

Po podacima Istarske razvojne agencije (IDA) lani je povećan broj zona obuhvaćenih dugoročnim programom razvoja zona u Istarskoj županiji. Nove zone su Štrpe-Brtonigla (4,5 hektara), Nedešćina-Sveta Nedelja (osam hektara) i Barban (9,7 hektara). Time je njihov broj povećan na ukupno 24 zone koje su obuhvaćene predmetnim programom i imaju ukupnu površinu od 1.209 hektara te u njima, prema zadnjim podacima, djeluje 171 poslovni subjekt koji zapošljava 2.464 radnika. To je 302 radnika i 36 poduzetnika više nego prije godinu i pol.

Galižana pretekla Ungariju

Najveća zona je ona pored Galižane u kojoj radi 500-tinjak radnika. U odnosu na stanje od prije godinu i pol to je dvostruko više zaposlenih čime je pretekla zonu Ungarija kraj Umaga gdje se broj radnika povećao za svega devet, na 324. U poslovnoj zoni Galižana ugovorena je izrada UPU-u za dodatnih 50 hektara zemljišta, a na području grada Vodnjana planirana je i zona Tison. Iz IDA-e vele da je UPU za tu zonu pred završetkom i usvajanjem.

Ungarija i Vidal su druga i treća zona po veličini. U umaškoj je planirano širenje za dodatnih 36 hektara, a u novigradskoj za 3,2 hektara nakon donošenja UPU-a čija je izrada već ugovorena. Zona u Žminju je zabilježila najveći pad broja zaposlenih u protekle dvije godine, za čak 142. Tome je uzrok podjela 100 otkaza i gašenje tvornice obuće Ca' d'oro koja je ranije poslovala u Vodnjanu, a trebala se preseliti u Galižanu. Dobra vijest u Žminju je ta što su u odnosu na 2007. poduzetnici izgradili ili počeli gradnju nekoliko novih hala na ranije kupljenim zemljištima.

U poslovnoj zoni Vinež izrađen je DPU za drugu fazu te je u prodaji novih 20 parcela. U zoni Buići-Žbandaj u Poreču je tijekom 2008. godine 15 poduzetnika kupilo zemljište te bi trebali početi izgradnju svojih hala/poslovnih prostora.
Tijekom 2008. godine Grad Pazin je u suradnji s poduzetnicima-vlasnicima zemljišta u zoni Ciburi pokrenuo i donio izmjene DPU-a te je stvorio uvjete za pokretanje investicijskih aktivnosti. Na bazi njihovih najava očekuje se da će kroz dvije godine u zoni djelovati 15-ak poduzetnika koji bi trebali zaposliti 200 novih radnika.

U zoni Bibići je za 3,4 hektara zemljišta izrađen DPU, dok je za ostalih 17 hektara, za koje će se raditi UPU, u prostornom planu naznačeno da poduzetnici s prilazom mogu ishodovati građevinske dozvole. U zoni Lupoglav donesen je UPU za prvu fazu zone. Ishodovane su lokacijske dozvole za ceste unutar zone te idejni projekt za kanalizaciju, a u tijeku su dogovori s HEP-om.

Jedinice lokalne samouprave su za zone Brtonigla, Nedešćina i Barban predale zahtjeve Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom za prijenos vlasništva zemljišta u korist općine da bi se krenulo s izgradnjom poduzetničkih zona.