Predsjednik Mesić prisustvovao 2. Gospodarskom forumu Istre

Izvor: Hina, 31.03.09.

Sažetak: ƒåetiristotinjak gospodarstvenika i predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave okupilo se danas u Puli na 2. Gospodarskom forumu Istre, koji je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, s temom novonastalog gospodarskog okružja.

Predsjednik Mesić prisustvovao 2. Gospodarskom forumu Istre


ƒåetiristotinjak gospodarstvenika i predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave okupilo se danas u Puli na 2. Gospodarskom forumu Istre, koji je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, s temom novonastalog gospodarskog okružja.

Govoreći na forumu o svjetskoj financijskoj krizi predsjednik Mesić je kazao kako su upravo gospodarstvenici ponajviše svjesni ove situacije i težine problema pred kojima se svijet, a time i Hrvatska danas nalaze.

"Iz svega ovoga treba izvući pouke jer globalno gledajući liberalni kapitalizam došao je do svog vrhunca i postao kontraproduktivan stvarajući pritom virtualni kapital", naglasio je predsjednik Mesić. Stoga smatra kako bi sada trebao uvesti regulatore u financijskom sektoru kako se kriza više ne bi ponovila, a istodobno bi, kako je rekao, svaka zemlja morala rješavati one problema pred kojima se nalazi.

U Hrvatskoj imamo antirecesijski program koji će tek pokazati svoje rezultate, naglasio je dodavši kako će se te antirecesijske mjere vjerojatno morati dograđivati.

Po njegovim riječima, ako postoji regulativa koja će stimulirati proizvodnju za domaće tržište i izvoz, a destimulirati uvoz, onda će to biti "prava stvar". Međutim, napomenuo je, ukoliko ne budemo imali regulativu koja će to riješiti, onda ćemo i dalje izvlačiti pouke ali ih nećemo prihvatiti.

"Protivim se zaustavljanju sve potrošnje jer ako ćemo zaustaviti potrošnju neće biti proizvodnje, a ako nema proizvodnje tada nema niti novih radnih mjesta", poručio je hrvatski predsjednik koji smatra kako se mora zaustaviti one projekte koje ne donose nove vrijednosti, i u tom smislu, kako je kazao, "treba postojati određeni konsenzus".

Predsjednik Mesić je poručio kako će u budućnosti upravo udružena Europa postati najveći faktor mira i sigurnosti, a samim time i jamstvo da i poduzetnici mogu razvijati svoje poduzetničke pothvate.

Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar ƒåobanković najavio je novu strategiju regionalnog razvoja Republike Hrvatske, istaknuvši kako će do kraja travnja biti gotov završni tekst strategije koji će biti upućen tijelima državne uprave kako bi strategija u drugoj polovici svibnja mogla doći na Vladu, a potom i u Sabor na prihvaćanje.

"Bitno nam je da ovaj strateški dokument, ali i zakon budu donešeni ove godine jer time donosimo puno novosti na tom području, između ostalog usklađuje se i način vođenja regionalne politike", kazao je ƒåobanković. Istaknuo je kako hrvatska Vlada kontinuirano radi na osiguranju makroekonomske stabilnosti i na smanjenju utjecaja globalne krize te na pronalasku rješenja koja će pomoći gospodarstvu.

Istarski župan Ivan Jakovčić poručio je kako konkurentnost i komplementarnost istarskog gospodarstva leži na kvaliteti. Istra mora imati vrhunske proizvode koje se mogu plasirati na svjetsko tržište i vrhunsku uslugu koju će prihvatiti to tržište. To Istra može, zaključio je Jakovčić. 

HINA