Grad Pula nudi još 17 milijuna kuna kredita

Izvor: Glas istre, 06.05.09.

Sažetak: Vrijednost prosječnog odobrenog kredita u IDA-i iznosi 1,32 milijuna kuna, odnosno 1,3 milijuna u Gradu Puli. Po toj računici prostora za financiranje ima za još 13 poduzetnika u najjužnijem istarskom gradu ‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨¬¢ Od jučer do daljnjeg u IDA-i nude samo mikrokredite do 200 tisuća kuna ‚àö¬¢¬¨√Ѭ¨¬¢ Banke nisu isplatile niti jedan kredit koji su prihvatili Odbor za jamstva IDA-e i povjerenstvo Grada Pule

Subvencionirana kreditna linija Istarske razvojne agencije (IDA) "Jamstvo za uspjeh 03" pobudila je toliko velik interes među istarskim poduzetnicima da se od jučer do daljnjeg nude samo mikrokrediti do 200 tisuća kuna. Emil Rojnić iz IDA-e veli da su od poduzetnika do sada zaprimili 82 zahtjeva za 128,5 milijuna kuna kredita.

- Na prvoj sjednici Odbora za jamstva u IDA-i održanoj 8. travnja odobreno je 27 kredita od 29,73 milijuna kuna te su ti predmeti proslijeđeni u poslovne banke. Na drugoj sjednici održanoj danas odobreno je još 20 kredita od 32,49 milijuna te će ti predmeti biti proslijeđeni u banke sutra na daljnju obradu. Osim toga, nadopuna zahtjeva i obrazloženja prema poslovnoj banci zatražena je od 16 poduzetnika, rekao nam je jučer Rojnić.

Dakle, do sada je Odbor za jamstva prihvatio 47 od 82 zahtjeva i odobrio 62,22 milijuna kuna od zatraženih 128,5 milijuna. Rojnić pojašnjava da njihova realizacija ovisi o standardnim bankarskim procedurama, a u proteklih mjesec dana banke nisu plasirale niti jedan kredit jer su tražile dodatna jamstva od njihovih tražitelja.

Vera Radolović, pročelnica Upravnog odjela za proračun i gospodarstvo Grada Pule, veli da ukupna vrijednost svih šest zaprimljenih zahtjeva iznosi 7,85 milijuna kuna te da će se oni primati do iskorištenja ukupnog kreditnog fonda od 25 milijuna. Dakle, pulskim je poduzetnicima na raspolaganju još 17,15 milijuna kuna.

Jednostavnom se računicom može zaključiti da je vrijednost prosječnog zahtjeva za kredit 1,32 milijuna kuna u IDA-i, odnosno 1,3 milijuna u Gradu Puli. Po toj računici prostora za financiranje ima za još 13 poduzetnika u najjužnijem istarskom gradu.

Iz Grada Pule doznajemo da banke nisu odobrile još niti jedan kreditni zahtjev. Naime, na prvoj sjednici povjerenstva, koja je održana 29. travnja, odobrena su tri zahtjeva ukupnog iznosa od 3,85 milijuna kuna, a nakon toga zaprimljena su još tri. Dodaju da je više poduzetnika zatražilo informacije i najavilo podnošenje zahtjeva za kredit pa se uskoro očekuju nove sjednice povjerenstva.

Podsjećamo, krajem ožujka Grad Pula je pozvao poduzetnike koji imaju sjedište, ili koji ulažu, na području grada da sudjeluju u kreditnoj liniji "Poduzetnik Pula 2009." U njoj sudjeluje sedam poslovnih banaka koje su ponudile devet različitih kredita čija je otplata vezana za valutnu klauzulu u eurima. Samo je PBZ ponudio kunski kredit čija otplata ne varira ovisno o kretanju tečaja. U ovom slučaju godišnja kamata iznosi 3,2 posto, kolika je naknada banke, plus prinos na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 182 dana. Dakle, ako zbrojimo te parametre, dobivamo da je u ponudi PBZ-a kredit s godišnjom kamatom od 10,95 posto, što za dužnike u konačnici iznosi 7,95 ili 8,95 posto godišnje, ovisno o tome traži li kredit proizvođač ili poduzetnik iz nekog drugog sektora gospodarstva. Naime, svim korisnicima kredita Grad će subvencionirati kamate i to: tri postotna boda proizvođačima te dva ostalima.

U slučaju najpovoljnijeg eurokredita, PBZ-a i Hypo banke, to znači da će proizvođač plaćati kamatu od 1,6 posto, a Grad preostala tri posto. Naime, jedino te dvije banke naplaćuju kamatu od 3,25 posto. Tom iznosu valja dodati vrijednost tromjesečnog Euribora koji je u ponedjeljak, 4. svibnja, iznosio 1,35 posto, što čini kamatu od 4,6 posto prije umanjenja za gradske subvencije. Rok otplate je do 15 godina, a poček do godinu dana.

U kreditnoj liniji "Jamstvo za uspjeh 03" krediti će se realizirati putem Hypo, IKB-a i OTP banke. Ovisno o odabiru banke varira i godišnja kamatna stopa koja je jednaka tromjesečnom Euriboru uvećanom za naknadu banke koja je najniža kod Hypo banke (3,25 posto).

U što poduzetnici žele uložiti subvencionirani kredit
Iz IDA-e doznajemo da su u zahtjevima poduzetnici naveli da subvencionirane kredite najčešće žele uložiti u rješavanje pitanja poslovnog prostora, kupovinu zemljišta, izgradnju hale, adaptaciju prostora te nabavku strojeva i opreme. Poduzetnici koji su se obratili Gradu Puli i zatražili subvencionirane kredite naveli su da ih žele investirati u kupnju strojeva, izgradnju poslovnih prostora i u refinanciranje postojećih kredita.

I Grad Pazin subvencionira kamate poduzetnicima
Prije mjesec dana i poglavarstvo Grada Pazina je donijelo odluku o subvencioniranju kamata, do dva postotna boda, a zahtjevi će se primati dok se ne ispuni kvota od dva milijuna kuna odobrenih kredita kod poslovnih banaka. Za gradsku subvenciju mogu kandidirati korisnici kredita bilo koje poslovne banke.

Napisao Paulo GREGOROVIĆ