Europski tjedan malog i srednjeg poduzetništva u Istri

Izvor: Glas Istre, 07.05.09.

Sažetak: U organizaciji IDA-e, 6. i 7. svibnja održan je Prvi poduzetnički tjedan Istre

Najveći poticaji za nove tehnologije

Poticanje inovacija te malog i srednjeg poduzetništva bile su glavne teme jučerašnjeg programa za poduzetnike u prostorima Sveučilišta Jurja Dobrile, a u organizaciji Istarske razvojne agencije. Dvodnevni se program prvi put održava u sklopu Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva.

Ministarstvo gospodarstva ove će godine izdvojiti 340 milijuna kuna za poticanje malog i srednjeg poduzetništva te inovacija. Još 50 milijuna kuna namijenjeno je takozvanoj hrvatskoj izvoznoj ofenzivi. O tim je projektima govorio Ivan Krpan, načelnik iz resornog ministarstva. Posebni poticaji namijeni su uvođenju novih tehnologija ili znanja. Ako poduzetnik uloži najmanje 100.000 kuna, poticaj države iznosi 75 posto ulaganja, odnosno od 75 do 400 tisuća kuna. Inovacije se potiču iznosom do 50 posto, odnosno minimalno 15 do maksimalno 150 tisuća kuna. Istim se postotkom potiču uspješne tvrtke gazele, zatim poduzetništvo žena, mladih, početnika, invalida. Postoje i posebni programi za poticanje zadruga, klastera, poduzetništva u kulturi te za razvoj poduzetničkih zona. Krpan je najavio i program za sufinanciranje kamata koji još nije pripremljen, ali se očekuje ove godine.

Prisutni inovatori međutim nisu bili oduševljeni objavljenim poticajima. Tvrde da su do sada uglavnom ulagali samo vlastita sredstva u razvoj inovacija i traže prijelaz s riječi na djela.

O poticanju malog i srednjeg poduzetništva u sklopu Europske unije govorio je Vilmos Budavari iz Europske komisije.

Jučerašnji skup bio je prilika za predstavljanje Centra za istraživanje metala METRIS. Institucija koju je osnovala županijska agencija trebala bi biti na usluzi malim i srednjim poduzetnicima. Cilj centra nije profit, istaknula je Tea Rosanda, koja i vodi ovaj projekt vrijedan 740.000 eura, od čega su 485 tisuća dobili iz programa PHARE 2006. Upravo se nabavlja oprema i uređuje prostor u staroj zgradi kirurgije gdje će METRIS djelovati.

J. ORLIĆ