U Poreču dodjeljene IQ oznake za malvaziju

Izvor: Glas Istre, 27.06.09.

Sažetak: Od 27 proizvođača prijavljenih na ocjenjivanje, njih 26 svojom je kvalitetom zaslužilo oznaku Istarske kvalitete za malvaziju te su ujedno najbolji proizvođači malvazije u Istri, kaže enolog Mario Staver

Dvadeset šest najboljih malvazija

Ukupno 26 domaćih vinara na svojim će bocama malvazije iz prošlogodišnje berbe nositi IQ (Istarska kvaliteta) markicu, a ove će godine ukupno 470 tisuća boca u prodaji imati pravo nositi ovu oznaku koju dodjeljuje Istarska razvojna agencija (IDA).

Malvazije s IQ oznakom su vina koja svojim svojstvima i kvalitetom nadmašuju zakonom propisane uvjete za kvalitetna vina sa zemljopisnim porijeklom i ispunjavaju sve kriterije kvalitete koje kupac uobičajeno zahtijeva i očekuje.
- Od 27 proizvođača prijavljenih na ocjenjivanje, njih 26 je svojom kvalitetom zaslužilo oznaku IQ za malvaziju, a ujedno su najbolji proizvođači malvazije u Istri.

Trenutno je 60,7 hektara vinograda uključeno u IQ sistem, odnosno 470 tisuća boca malvazije, što govori o velikom potencijalu. Bodovni prag pri ocjenjivanju iznosio je 79 bodova, a zanimljiv je podatak da kad bi prag bio podignut na 81 bod oznaku bi dobilo 20 proizvođača, rekao je enolog Mario Staver, predsjednik Savjeta za dodjelu IQ markice, na svečanosti u Poreču. Staver je napomeno da će se prije nego krene ovogodišnja berba održati sastanak na kojem će se odrediti za koliko će se podići bodovni prag u idućoj godini. Na prvoj dodjeli za berbu 2006. godine on je iznosio 77 bodova, a tada je IQ oznaku dobilo 230 tisuća boca.

Zadovoljstvo je izrazio i predsjednik Udruge Vinistra Ivica Matošević, koji je kazao da je ovaj projekt polučio vrlo pozitivan odjek. ƒåestitkama su se pridružili porečki gradonačelnik Edi Štifanić i župan Ivan Jakovčić.

IQ oznaku kvalitete ove će godine nositi istarska malvazija iz podruma Agrolagune, Franca Armana, Marijana Armana, Benvenutija, Cattunara, Coronice, Cossetta, Damjanića, Degrassija, Deškovića, Geržinića, Giacometti-Moscarde, Istravina, Kabole, Kozlovića, Legovića, Matića, Matoševića, Pilata, Polettija, Ravalica, Rossija, Tercola, Trapana, Vivode i Zigantea.

V. HABEREITER