Spas u zadnji čas za uljaru San Lorenzo

Izvor: Glas Istre, 02.09.09.

Sažetak: Uljara San Lorenzo Olive zatvorila je nepovoljni leasing kojim je kupljena oprema za preradu ulja. Novim, povoljnijim kreditom kamata je s 11,4 spuštena na 4,25 posto, a oprema je sada u vlasništvu uljare

Uz pomoć IDA-e do povoljnijeg kredita

Vodnjanska uljara San Lorenzo Olive, koja je otvorena u listopadu prošle godine, zahvaljujući kreditnoj liniji Istarske razvojne agencije "Jamstvo za uspjeh 03" zatvorila je nepovoljni leasing i spustila kamatu na 4,25 posto.

Naime, uljara ima četiri osnivača od kojih svaki ima 25 posto udjela. Riječ je o specifičnoj investiciji jer uljara radi samo dva mjeseca godišnje, što je ujedno čini i vrlo zahtjevnom investicijom koja teži oko 1,5 milijuna eura. Bazirana je na kreditnoj liniji HBOR-a za velike objekte s četiri posto kamata. Time su se, saznajemo od člana Uprave Silvana Puhara, financirali građevinski dijelovi objekta.
- Oprema uljare kupljena je na leasing s kamatom od 11,4 posto i rokom otplate od sedam godina. Kupili smo parcelu i pribavili sve potrebne dozvole. Mi smo više poduzetnici u poljoprivredi. Investicijska odluka bazirala se na tome da čemo od države dobiti povrat sredstava u visini od 50 posto, odnosno najviše 3,5 milijuna kuna kapitalnih ulaganja. Zahtjev se daje na kraju investicije, rekao je Puhar.

Međutim, u nadležnom ministarstvu kao hladan tuš iznenadila ih je vijest da povrat ne mogu dobiti jer za prerađivačke kapacitete u sklopu podizanja trajnih nasada ne postoji operativni plan.
- Nakon toga javili smo se u Županiju sa svojim projektom i prošli smo na "Jamstvu za uspjeh 03". U IDA-i smo ispunili formulare, uključili se u Konzorcij za jamstva "Istra 21", zatvorili smo nepovoljni leasing i kamatu smo spustili na 4,25 posto. Omogućena nam je tako kreditna linija pod povlaštenim uvjetima, koje Županija samo ugovara. Konsolidirali smo investiciju koja je sada na bazi vrlo niskih kamatnih stopa. Kredit je sada na osam godina i time smo reprogramirali kreditne obveze koje su najpovoljnije na hrvatskom tržištu, rekao je Puhar.

Naime, za komercijalne projekte na hrvatskom se tržištu kamate kreću od osam do devet posto. Uljari je od novog kredita ostalo i nešto obrtnih sredstava čime je pokrivena sezona kada prerade nema, odnosno kad je u pitanju hladni pogon.
- Oslonili smo se na državu, a država nas je iznevjerila. IDA je preko konzorcija "Istra 21" dala 500 tisuća kuna garancije na kredit. Banke danas traže osiguranje kredita više nego ranije. Sada je naša oprema u našem vlasništvu, a ne na leasing, zaključio je Puhar.

Srećko PERŠIƒÜ