Istarska razvojna agencija europskim novcem okončala projekt "MET.R.IS" vrijedan 740 tisuća eura

Izvor: Glas Istre, 14.10.2009.

Sažetak: Na području nekad zapuštenog i potpuno devastiranog odjela kirurgije u sklopu stare pulske bolnice, sredinom idućeg mjeseca, točnije 16. studenog, svoja vrata otvara prvi istarski centar specijaliziran za istraživanje metala "Metris".

Nekadašnje ruglo sada moderni centar za istraživanje metala

Na području nekad zapuštenog i potpuno devastiranog odjela kirurgije u sklopu stare pulske bolnice, sredinom idućeg mjeseca, točnije 16. studenog, svoja vrata otvara prvi istarski centar specijaliziran za istraživanje metala "Metris". Centar je nastao u sklopu projekta MET.R.I.S, čiji je glavni nositelj Istarska razvojna agencija (IDA), koja ga je prije dvije godine kandidirala u sklopu programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Italije "Phare 2006".

Budući da je projekt tijekom kandidature u konkurenciji od ukupno 63 projekata najbolje ocijenjen, u startu mu je odobren i najveći novčani iznos, a njegova je ukupna vrijednost 740 tisuća eura, od čega vrijednost suvremene opreme iznosi čak 498 tisuća eura. Direktor IDA-e Darko Lorencin objašnjava da je ideja o prvom takvom centru u Istri nastala nakon kompletne analize istarskog gospodarstva, koja je pokazala da prerađivačka industrija čini najvažniji gospodarski sektor s više od 33 posto ukupnog dohotka, a samo metalna industrija čini više od 50 posto prerađivačke industrije.

Po njegovim riječima, svrha centra je uspostavljanje istraživačkog centra za metalnu industriju da bi se pomoglo malom i srednjem poduzetništvu te razvoju industrije da postanu što konkurentniji na globalnom tržištu. Lorencin veli da su mali i srednji poduzetnici u metalnom sektoru trenutno okupljeni oko velikih kompanija i pretežito djeluju kao njihovi dobavljači.

- U slučaju da velike kompanije zbog nedostatka novih proizvoda prestanu koristiti njihove usluge, što je povezano s nedostatkom istraživačkih  i razvojnih aktivnosti, gospodarstvo Istarske županije našlo bi se u problemima zbog velikog broja zaposlenih u tom sektoru. Stoga je svrha istraživačkog centra usmjerena prema stimuliranju i potpori projektnih inicijativa, što će značajno utjecati na razvoj i povećanje ulaganja u metalni sektor. Također, utjecat će i na povećanje zaposlenosti u tom sektoru, oživjeti područja djelovanja, komercijalizirati nove tehnologije i ojačati lokalno gospodarstvo. Pozitivan utjecaj istraživačkog centra očitovat će se i putem obrazovnih aktivnosti usmjerenima prema studentima regionalnih učilišta i sveučilišta, ali i na male i srednje poduzetnike, veli Lorencin te dodaje da je već sada postoji inicijativa za otvaranjem tehnološkog fakulteta koji bi mogao koristiti usluge centra.

U centru, čija se površina proteže na ukupno 600 četvornih metara, nalaze se četiri vrhunska laboratorija opremljena elektronskim mikroskopom, statitičkom kidalicom za testiranje čvrstoće i izdržljivosti materijala, optičkim spektometrom te računalom za numeričku analizu metala. U laboratorijima će raditi tri stručnjaka koja će vršiti analizu uzoraka metala, a tu se nalaze i moderno opremljen uredski prostor te konferencijska sala.

- Razgovarali smo s vodećim tvrtkama u sektoru metala, konkretno s brodogradilištem Uljanik i tvrtkom Cimos, a projektom se predviđa podizanje konkurentnosti njihovih proizvoda. Uz to, vođeni su i razgovori s vodećim tvrtkama iz sektora nemetala, kao što su tvornice cementa, vapna i stakla, koje bi se u budućnosti mogli koristiti našim uslugama, rekao je Lorencin i dodao da cijene usluga još nisu definirane. Objašnjava da su dosad tvrtke ispitivanja vršila uglavnom u inozemstvu, a sada to na jednom mjestu mogu učiniti u Istri, što je u konačnici brže i jeftinije.

(D. BAŠIƒÜ-PALKOVIƒÜ)