Za poticanje gospodarstva 2,4 milijuna eura

Izvor: Glas Istre, 19.11.2009.

Sažetak: Predstavljeni projekti IDA-e kandidirani na natječaj Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja

Za poticanje gospodarstva 2,4 milijuna eura 

"U sklopu 'Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja' Istarska razvojna agencija (IDA) sudjeluje s osam prijavljenih projekata namijenjenih poticanju istarskog gospodarstva", rekao je na konferenciji za novinare direktor IDA-e Darko Lorencin te naglasio da ukupna vrijednost projekata iznosi 18,2 milijuna eura od čega je 2,4 milijuna eura namijenjeno toj istarskoj agenciji.

Naglasio je da je glavni cilj programa IPA jačanje održivog razvoja jadranske regije te poticanje prekogranične suradnje svih zemalja koje imaju izlaz na Jadransko more pa tako u programu sudjeluju članice EU-a Italija, Slovenija i Grčka, Hrvatska kao zemlja kandidatkinja te Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija i Crna Gora kao potencijalni kandidati. Kao najznačajniji projekt Lorencin je izdvojio "Metris Plus" kao nastavak projekta "Metris", u sklopu kojeg je u Puli zaživio prvi istarski centar za istraživanje metala. Pritom je rekao da će taj centar svoja vrata i službeno otvoriti u ponedjeljak.

IDA će za realizaciju projekta "Metis Plus" na raspolaganju imati približno 887 tisuća eura, koji će se iskoristiti za eko-inovacije na području pročišćavanja voda, ponajviše u radu komunalnih poduzeća. Projekt "Infinet" vezan uz promociju razvoja gospodarstva IDA-i donosi gotovo 116 tisuća eura, dok će projekt "Sinop", u vrijednosti od 175 tisuća eura, biti namijenjen razvoju prekograničnog informacijskog sustava i stvaranju javno-privatnog partnerstva u lokalnim infrastrukturnim projektima. (D. B. P.)