Istarska razvojna agencija obilježila prvih 10 godina

Izvor: Glas Istre, 16.12.2009.

Sažetak: U poodmakloj smo fazi pregovora s luksemburškim investicijskim fondom za reosiguranje postojećeg jamstvenog fonda, čime bismo ishodili još povoljnije uvjete za kreditne linije banaka, veli Darko Lorencin, direktor prve regionalne razvojne agencije u Hrvatskoj

Metris - najveći izazov IDA-e

Piše Paulo GREGOROVIƒÜ

U proteklih 10 godina, koliko djeluje Istarska razvojna agencija (IDA), posredstvom njenih programa kreditiranja banke su plasirale istarskim poduzetnicima 417,3 milijuna kuna kredita kojima je financiran 631 projekt. Putem tih kreditnih linija omogućeno je otvaranje 1.308 novih radnih mjesta te dodatnih 400-tinjak putem direktnih stranih ulaganja, u čijoj je realizaciji sudjelovala IDA. Također, od pokretanja poduzetničkog inkubatora "Izazov" 2005. godine pa do sada otvoreno je čak 114 radnih mjesta.

Ovim se rezultatima može pohvaliti rijetko koja razvojna agencija u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama. Uz to, IDA je bila prva u Hrvatskoj koja je napravila program poticanja poduzetničkih zona te prva koja je pokrenula regionalni jamstveni fond.

No, kako dalje u vrijeme kad se krediti daju na kapaljku, radna mjesta se zatvaraju, a oštra tržišna selekcija probire koji će poduzetnički projekt preživjeti? Direktor IDA-e Darko Lorencin veli da će nastaviti s dosadašnjim aktivnostima te da je u pripremi nova kreditna linija u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, za proizvodne djelatnosti. Dodaje da su u poodmakloj fazi pregovora s luksemburškim Europskim investicijskim fondom da im temeljem programa za konkurentnost reosigura postojeći jamstveni fond do 50 posto, čime bi ishodili još povoljnije uvjete za kreditne linije banaka.

- U svakom slučaju, najveći izazov je Metris, čijim smo početkom tek otvorili novu stranicu istraživanja i razvoja, te sve ostalo što se nadovezuje na primjenu inovacija i njihovu komercijalizaciju. Stoga ga već iduće godine planiramo nadograditi dodatnom opremom koja će omogućiti istraživanja u segmentu metala i ostalih materijala te ulazak u područje biotehnologija usmjerenih na pročišćavanje otpadnih voda. No, slijede još mnoge faze razvoja Metrisa, zaključio je direktor prve regionalne razvojne agencije u Hrvatskoj.