Pet istarskih gradova uključeno u projekt promocije obnovljivih izvora energije

Izvor: Glas Istre, 26.02.2010.

Sažetak: Osim za konzorcij ovih pet istarskih gradova, akcijski planovi izradit će se i za ostale istarske gradove i općine, i to će u konačnici donijeti napredak na području poznavanja, ali i pripreme prelaska na obnovljive izvore energije

Istrani u City_SEC-u 

Projekt City_SEC, čije je financiranje odobreno u okviru Programa "Inteligentna energija u Europi"(Intelligent Energy Europe - IEE), predstavljen je ovog tjedna u Anconi. Ukupna vrijednost projekta je 1,28 milijuna eura, od čega Europska unija sufinancira 75 posto, a predviđeno je trajanje 30 mjeseci.

Uz SVIM (Societ‚àö√⬨‚Ć di sviluppo della Regione Marche), kao predlagatelja i glavnog nositelja projekta, u njegovoj implementaciji sudjelovat će osam partnera iz šest zemalja - Italije, Hrvatske, Švicarske, Mađarske, Poljske i Grčke. Projekt je usmjeren na promociju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije te postizanje 20 postotnog smanjenja emisije CO2 do 2020. godine. U sklopu prijekta izradit će se akcijski planovi za održivi energetski razvoj svakog uključenog grada.

Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. jedan je od partnera projekta, a bit će zadužena za koordinaciju aktivnosti budućeg teritorijalnog City_SEC-a - konzorcija istarskih gradova (Pula, Poreč, Rovinj, Labin, Buzet), usmjerenog na potpisivanje Sporazuma gradonačelnika (covenant of mayors). Do sada je Sporazum gradonačelnika potpisalo 500 europskih gradova, od kojih i četiri u Hrvatskoj - Zagreb, Rijeka, Ozalj i Ivanić Grad. 

Također, u okviru projekta bit će realizirano nekoliko studijskih putovanja te događaja usmjerenih na promociju ciljeva projekta. Konferenciji za novinare u Anconi, u ime Istarske županije, odnosno IDA-e, koja u projektu sudjeluje kao partner, prisustvovalisu gradonačelnik Buzeta Valter Flego i direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) d.o.o., ujedno predsjednik Gradskog vijeća Labina, Valter Poropat.  - Za IDA-u je iz tog projekta namijenjeno 138.884 eura. Osim za konzorcij ovih pet istarskih gradova, akcijski planovi izradit će se i za ostale istarske gradove i općine, i to će u konačnici donijeti napredak na području poznavanja, ali i pripreme prelaska na obnovljive izvore energije, što znači smanjenje potrošnje na području konvencionalnih izvora energije, naglasio je Poropat.

Gradonačelnik Flego izrazio je zadovoljstvo što je Buzet odabran kao jedan od pet gradova Istarske županije koji su uključeni u projekt. - Uključivanjem u projekt dobit ćemo ne samo akcijski plan za održivi energetski razvoj, već i spoznaje oko korištenja obnovljivih izvora energije i mogućnostima uštede energije, izjavio je Flego.

G.ƒåALIƒÜ ŠVERKO