IQ markica za 26 malvazija

Izvor: Glas Istre, 28.05.2010.

Sažetak: Ukupno 26 domaćih vinara na svojim će bocama malvazije iz prošlogodišnje berbe nositi IQ (istarska kvaliteta) markicu

IQ markica za 26 malvazija

Ukupno 26 domaćih vinara na svojim će bocama malvazije iz prošlogodišnje berbe nositi IQ (istarska kvaliteta) markicu, a ove će se godine ukupno 350 tisuća boca u prodaji imati pravno nositi ovu oznaku koju dodjeljuje Istarska razvojna agencija (IDA).

Malvazije s IQ markicom su vina koja svojim svojstvima i kvalitetom nadmašuju zakonom propisane uvjete za kvalitetna vina sa zemljopisnim podrijetlom i ispunjavaju sve kriterije kvalitete koje kupac uobičajeno zahtijeva i očekuje.

Ovogodišnji su nositelji oznake morali udovoljiti još strožim kriterijima, jer je u cilju daljnjeg unapređivanja sustava i podizanja kvalitete proizvoda nositelja oznake, bodovna granica podignuta sa 79 na 81. bod. Ipak, to nije spriječilo istarske vinare da svoju kvalitetu potvrde u jednakom broju kao i lani.

Svečanost dodjele markica održana je u sklopu godišnje konferencije Asocijacije vinskih regija Europe u Istarskoj sabornici gdje su nagrađenim vinarima priznanja je uručio župan Ivan Jakovčić, predsjednik AREV-a Jean Paul Bachy i Alexanadra Catalao, članica kabineta Dacian Ciolosa, europskog povjerenika za poljoprivredu i razvoj.

Kako je istaknuo direktor IDA-e Darko Lorencin, riječ je o samoinicijativnom projektu istarskih vinara koji iz godine u godinu idu s dizanjem kvalitete vina koji već godina koji prate te aktivnosti i kriterije za IQ markice. Zadovoljstvo velikim brojem vinara izrazio je i Ivica Matošević, predsjednik udruge Vinistra.

- Iz godine u godinu gledali smo da budemo sve oštriji, a naravno da i tržište od nas zahtijeva sve veću preciznost odrednica. Podigli smo granicu za ocjenjivanje, imamo vrlo strog sustav kontrole od vinograda i podruma do povlačenja boca za analizu i mislim da je to jedinstveni sustav kontrole u Hrvatskoj i sigurno najstrožiji u tom kontekstu. Nemamo izbora, mi smo premala regija da radimo prosječene stvari i jedni put za Istru je izvrsnost, a relano gledano mi to možemo, rekao je Matošević.

IQ markicu kvalitete ove će godine nositi istarska malvazija iz podruma Franca Armana, Marijana Armana, Benvenutija, Cattunara, Coronice, Cossetta, Damjanića, Degrassija, Deškovića, Geržinića, Istravina, Kabole, Kozlovića, Legovića, Matića, Matoševića, Pilata, Polettija, Radovana, Ravalica, Ritoše, Rossija, Tercola, Trapana, Vivode i Žigantea.

(V. HABEREITER)