Inteligentno korištenje energije

Izvor: Radio Pula, 09.06.10.

Sažetak: Istarska razvojna agencija predstavila je u Puli projekt City_SEC, koji je dio Europskog projekta Inteligentnog korištenja energije

Inteligentno korištenje energije

Istarska razvojna agencija predstavila je u Puli projekt City_SEC, koji je dio Europskog projekta Inteligentnog korištenja energije. Namijenjen je jedinicama lokalne samouprave, a svrha mu je poboljšati znanje o društvenim i gospodarskim povlasticama primjene obnovljivih izvora energije i mjera uštede energije.

Aktivnosti projekta CITY_SEC podrazumijevaju jačanje kapaciteta u 44 do sada slabije osviještenih gradova s područja država istočne Europe, među kojima su i istarski gradovi Pula, Rovinj, Poreč, Labin i Buzet. Krajnji je cilj ovog projekta, koji će se provoditi 30 mjeseci, do 2020. godine za 20 posto povećati energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije te za isto toliko smanjiti emisije ugljičnog dioksida u atmosferu, istaknuo je Darko Lorencin, direktor IDE.

Edukacija će biti organizirana i za predstavnike javnih institucija i građane. Ukupni proračun projekta CITY_SEC je nešto veći od milijun eura, od čega Europska unija sufinancira 73 posto.

Poslušajte ovdje izvještaj Mirjane Širole i što su još rekli Darko Lorencin i Sanja Kantaruti.