Projekt City_SEC

Izvor: Radio Pula, 21.10.10.

Sažetak: U Puli je danas potpisana suradnja na projektu City_SEC koji razrađuje potporu regionalnih i razvojnih agencija lokalnoj samoupravi u oblasti energetike.

Projekt City_SEC

Ovaj strateški dokument potpisali su gradonačelnici Labina, Buzeta, Poreča, Rovinja i Pule te direktor Istarske razvojne agencije Darko Lorencin. Tako je ostvarena polazna točka razvoja i energetske održivosti dijela lokalne samouprave u Istarskoj županiji i to kroz projekt težak milijun i 175 tisuća eura. Veći dio, čak 73 posto, financira Europska unija, a ostatak su sredstva Istarske razvojne agencije te lokalne samouprave. Nositelj je grupa SVIM Sviluppo Marche iz Ancone, a sam je projekt nastao iz potrebe za pružanjem potpore u primjeni obnovljivih izvora i mjera ušteda energije.

Projekt se inače temelji na tzv. sporazumu gradonačelnika, koji je do sada potpisalo 1780 europskih gradova, među kojima i 12 hrvatskih - Duga Resa, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Karlovac, Klanjec, Ozalj, Pregrada, Rijeka, Sisak, Velika Gorica, Zaprešić i Zagreb. Potpisnici ovog sporazuma obvezuju se na 20 postotno smanjenje emisije CO2 te na 20 postotno poboljšanje energetske efikasnosti do 2020. godine.

Više poslušajte u reportažnom prikazu Elvisa Milete ovdje.