Zašto žensko poduzetništvo

Izvor: Glas Istre, 05.11.10.

Sažetak: Forum poslovnih žena zemalja Podunavlja -  5. BPW Danube Net Forum okupio je 170 poduzetnica iz 12 zemalja i iz isto toliko poslovnih djelatnosti 

Forum poslovnih žena

Oko 170 poduzetnica iz 12 zemalja i iz isto toliko poslovnih djelatnosti odazvale su se Forumu poslovnih žena zemalja Podunavlja pod nazivom 5. BPW Danube Net Forum. Trodnevni skup (od 4. do 6.studenog) pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića organizira pulski BPW - klub poslovnih žena, Istarska županija, IDA, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva.

Cilj je skupa razmijeniti primjere dobre prakse, ideje, mišljenja i informacije. Okupljene poduzetnice iz Italije, Njemačke, Bosne, Crne Gore, Srbije, Ukrajine, Austrije, Španjolske i Hrvatske započele su poslovne susrete u tri grupe. Jedna je poljoprivreda i turizam, druga je kultura i edukacija te treća zaštita okoliša i hortikultura, doznajemo od Alide Perkov, predsjednice pulskog BPW i predsjednica mreže ženskog poduzetništva Podunavlja.

Na pitanje zašto žensko poduzetništvo, Perkov ističe da su u malom poduzetništvu i obrtništvu tek jedna trećina žena nosioci obrta ili tvrtke, bilo da su obrt naslijedile ili su ga same započele. Kod velikih tvrtki žene su samo u 6 do 12 posto na čelnim pozicijama.

Princip staklenog stropa pokazuje da žene u pravilu mogu doći do pomoćnica ili zamjenica direktora. Također i na Zavodu za zapošljavanje uvijek je više žena. Zbog toga u poduzetništvo nerijetko krenu žene koje su ostale bez posla.

J. ORLIƒÜ