Suradnja s Radmanovim institutom

Izvor: Glas Istre, 18.11.10.

Sažetak: U Puli će se iduće godine otvoriti laboratorij jedinstven u Europi, nakon što je prošle godine otvoren Centar za istraživanje metala - METRIS, prvi istraživački centar takvog tipa u Hrvatskoj. Riječ će biti o originalnom projektu mjerenja antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica, koji bi postupno prerastao u Mediteranski referentni centar za spomenuta istraživanja.

Pula dobiva jedinstven laboratorij

U Puli će se iduće godine otvoriti laboratorij jedinstven u Europi, nakon što je prošle godine otvoren Centar za istraživanje metala - METRIS, prvi istraživački centar takvog tipa u Hrvatskoj. Riječ će biti o originalnom projektu mjerenja antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica, koji bi postupno prerastao u Mediteranski referentni centar za spomenuta istraživanja.

Biti će to rezultat poslovne suradnje između Istarske županije i Mediteranskog instituta za istraživanje mora Split (MedILS), a sporazum o njoj su u srijedu u Puli potpisali župan Ivan Jakovčić i hrvatski znanstvenik svjetskog glasa Miroslav Radman, ravnatelj MedILS-a. Istarska županija se obvezala osigurati financijska sredstva za početak rada laboratorija i za osobni dohodak jednog stručnog djelatnika, te poslovni prostor.

- Budući da smo već nekoliko mjeseci u pregovorima i dogovorima s dr. Radmanom, već su u rebalansu županijskog proračuna osigurana sredstva od 400 tisuća kuna potrebna za kupnju laboratorijske opreme, dok bi se sam laboratorij trebao nalaziti u blizini METRIS-a, dakle u napuštenim prostorijama Opće bolnice. Nakon što laboratorij započne s radom, županija se obvezala osigurati i 200 tisuća kuna godišnje za znanstveno unapređivanje i publiciranje laboratorija, a prioritet bi trebao biti istraživanje i razvoj izvornih istarskih poljoprivrednih proizvoda i namirnica, rekao je župan Jakovčić.

Budući da se radi o jedinstvenom laboratoriju, možda čak i u svijetu, županija i laboratorij u budućnosti će kandidirati određene projekte za fondove EU-a, a očekuje se i interes susjednih zemalja za uslugama laboratorija.

Miroslav Radman je istaknuo da je inicijativa za ovakvom suradnjom krenula upravo od župana te da bi laboratorij mogao bi biti otvoren za šest mjeseci, ukoliko se do tada pronađe stručnjak koji će u njemu raditi.

- Kada smo prije dva mjeseca kolegica Anita Kriško i ja objavili rad o uzroku starenja, dokazali smo po prvi put da je oksidacija uzrok funkcionalne degradacije i na kraju smrti stanica, a za zaustavljanje tog procesa su nam potrebni kvalitetni antioksidansi. Istraživanjima u ovom laboratoriju moći ćemo konačno otkriti pravi antioksidacijski potencijal stanica naših namirnica, rekao je Radman.

Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ

Snimio N. LAZAREVIƒÜ