Nova jamstva za poduzetnike iz EU CIP Programa

Izvor: Banka.hr, 15.12.2010.

Sažetak: Istarska razvojna agencija agencija je predstavila projekt "Jamstva za kredite u okviru EU CIP Programa", u sklopu kojeg će od 2011. do 2013. plasirati do 40 milijuna kuna jamstava za perspektivne projekte istarskih poduzetnika

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić, direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Darko Lorencin i stručni savjetnik Emil Rojnić, u srijedu su predstavili najnoviji projekt istarske agencije "Jamstva za kredite u okviru EU CIP Programa". Riječ je o nastavku višegodišnjeg fonda za jamstva "Istra 21" za projekte istarskih poduzetnika koji je Istarska razvojna agencija pokrenula prije pet godina, a sada će se postojeći jamstveni fond povećati potporom iz EU programa.

Naime, s ciljem unapređenja jamstvenog fonda i povećanja jamstvenog potencijala Konzorcija za jamstva "Istra 21", IDA je fond kandidirala na Okvirni program za konkurentnost i inovacije Europske Unije (2007.- 2013.) - CIP i 15. studenog ga je odobrio Odbor Europskog Investicijskog fonda, a  početkom prosinca potvrdila ga je i Europska Komisija.

Putem navedenog projekta, Europski investicijski fond IDA-i će izdavati kontra-jamstva (u iznosu od 50% preuzetih obveza po pojedinom kreditu) za jamstva koja će se izdavati u okviru kredinih linija Konzorcija za jamstva.

Tijekom tri godine provedbe projekta (2011.-2013.), u kojima će IDA ugovoriti kreditnu liniju s poslovnim bankama, planira se plasiranje minimalno 24,5, odnosno maksimalno 40 milijuna kuna jamstava. Maksimalno jamstvo po pojedinom poduzetniku iznosit će 50% glavnice kredita, odnosno najviše 500.000 kuna, priopćila je IDA. 

Potpisivanjem Sporazuma s Europskim investicijskim fondom, IDA će postati prvi intermedijar u okviru programa ‚àö¬¢¬¨√ÑžCIP financijski instrumenti" za područje Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju Razvojne agencije. Budući da je intencija EIF-a projekt proširiti na područje šire regije, jedan od zadataka IDA-e bit će i prijenos iskustava i znanja u ostalim županijama u Hrvatskoj.

Iz IDA-e pojašnjavaju da je jamstveni fond Istra 21 osnovan 2005. godine, odgovor na prepoznati problem nedostatka adekvatnog kolaterala istarskih poduzetnika u realizaciji poduzetničkih projekata pa im se pružila dodatna podrška na način da se sredstvima Konzorcija podržavaju perspektivni projekti.

Putem Konzorcija za jamstva, dosad su realizirane tri kreditne linije, kojima je podržan 101 projekt ukupne vrijednosti 82 milijuna  kuna. Pritom su za poduzetnike izdana jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna.

Što je CIP, a što EIF

Okvirni program za konkurentnost i inovacije (CIP) je provedbeni program Europske unije koji ima za cilj potaknuti konkurentnost malih i srednjih europskih poduzeća. Program se provodi od 2007. do 2013. godine i raspolaže budžetom od 3,62 mlrd eura.

CIP obuhvaća tri programa, Program za poduzetništvo i inovacije (EIP), Program podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT PSP) te Program
Inteligentna energija u Europi (IEE).

Europski investicijski fond je (EIF) je institucija osnovana od strane Europske investicijske banke, Europske komisije i privatnih financijskih institucija po modelu javno privatnog partnerstva. EIF u ime Europske komisije provodi podprogram Pristup financiranju putem programa CIP financijski instrumenti.