Poticanje malog i srednjeg poduzetništva

Izvor: Glas Istre, 23.03.2011.

Sažetak: U igri je 16 različitih programa, a 12 ih se zatvara od 24. do 26. travnja. Ovogodišnji je plan vrijedan ukupno 407,9 milijuna kuna, a ta sredstva namijenjena su bespovratnim potporama uspješnim poduzetnicima

Još mjesec dana za dobivanje potpora

Ministarstvo gospodarstva još mjesec dana zaprima prijave malih i srednjih poduzetnika koji žele dobiti potpore po poticajnim programima za svoje projekte koje su započeli od 9. ožujka 2010., odnosno za izdatke nastale od tog datuma. U igri je 16 različitih programa, a 12 ih se zaključuje od 24. do 26. travnja. Ovogodišnji je plan vrijedan ukupno 407,9 milijuna kuna, a ta sredstva namijenjena su bespovratnim potporama uspješnim poduzetnicima koji pozitivno posluju i nemaju dugove prema državi i zaposlenima.

Sredstva su raspodijeljena u devet poticajnih područja. Najviše je planirano za konkurentnost i inovacije (80 milijuna kuna), potom za poduzetničku infrastrukturu (54,6 milijuna), sufinanciranje projekata financiranih iz sredstava EU-a (45,3 milijuna), povoljno financiranje uz subvencije kamata (41,5 milijuna).. Značajan je novac predviđen za poticanje međunarodne konkurentnosti (32,3 milijuna), ali zahtjev za sudjelovanje u tom programu nije vremenski ograničen i traje do iskorištenja sredstava. Jučer je u prostorima Istarske razvojne agencije u Puli programe predstavila Ana Vincent Šepić, načelnica u Upravi za malo gospodarstvo pri Ministarstvu gospodarstva. Ona je rekla da su istarskim poduzetnicima lani dodijeljena 13,2 milijuna kuna poticaja za 285 programa, odnosno 31,2 milijuna kuna u 687 programa u prethodne tri godine.

Odgovarajući na brojna pitanja poduzetnika poručila im je da se mogu kandidirati za dodjelu poticaja iako ne ispunjavaju sve uvjete iz natječaja. Rekla je da je moguće da povjerenstvo ublaži kriterije te prihvati takve zahtjeve ako konkurencija bude slaba i malo se potpora dodijeli. Upozorila je da se za potpore ne može natjecati onaj poduzetnik koji je u prethodne tri godine dobio 200 tisuća eura takozvanih malih potpora. No, pojasnila je da poduzetnici mogu kandidirati svoje projekte po nekoliko programa i dobiti nekoliko manjih potpora. Zaključila je da se dodjela prvih potpora očekuje od kolovoza ili rujna.

Piše Paulo GREGOROVIƒÜ