3. Gospodarski forum Istre

Izvor: Glas Istre, 28.04.2011.

Sažetak: U pulskom hotelu Histria u srijedu je održan 3. gospodarski forum Istre

Jakovčić: Istri treba 10-ak golf igrališta

U pulskom hotelu Histria u srijedu je održan 3. gospodarski forum Istre. Iako je Darko Lorencin, direktor Istarske razvojne agencije (IDA), kao organizator foruma najavio da će naglasak biti na investiranju, inventivnosti i inovaciji, misao vodilja mnogim predavačima bila je - trebaju li Istri golf igrališta i prateći sadržaji.

Župan Ivan Jakovčić je upitao da li bilo bolje da se vratimo živjeti na grane i drveća te da ne gradimo hotele i golf igrališta te je odmah ponudio svoj odgovor.

- Ili ćemo izgraditi golf igrališta ili nećemo biti konkurentni. Stoga, treba nam 10-ak golf igrališta i to odmah, rekao je Jakovčić te zaključio da su najveći pobornici izgradnje takvih igrališta najbolji istarski vinari i proizvođači maslinovog ulja koji su u golferima pronašli nove kupce i priželjkuju izgradnju bar 10-ak novih igrališta.

- Slično onome što se sada dešava bilo je i unatrag nekoliko desetljeća. Tada se u Poreču raspravljalo je li jedno tenisko igralište dovoljno ili se može izgraditi i drugo, a danas u Istri imamo nekoliko stotina takvih igrališta, prisjetio je istarski župan. Edvin Jurin, direktor Weber Shandwicka iz agencije za tržišno komuniciranje McCann Erickson, rekao je da je sličnih dilema bilo prije 24 godine kada je imenovan za člana Uprave ACI-ja.

- Tada se u nautiku malo vjerovalo te se govorilo da je to buržoaska i imperijalistička djelatnost. U ACI se tada gledalo kao što se danas gleda na golf, mišljenja je Jurin koji je u svojoj prezentaciji između ostalog naveo golf igrališta kao gospodarski zamašnjak i generator razvoja Istre do 2030. godine.

Za razliku od njega koji je predstavio svoju dugoročnu projekciju, župan Jakovčić i v.d. pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Alen Damijanić prezentirali su srednjeročni dokument: "Istra 2015: Puna zaposlenost - trajna konkurentnost". Tu publikaciju su darovali svim sudionicima foruma, a istu su prošlog tjedna premijerno predstavili u Labinu. Na pulskom predstavljanju ponovili su da se putem 196 projekata vrijednih oko 30 milijardi kuna planira zapošljavanje 10.977 radnika kojim bi se riješilo 10.588 nezaposlenih na poluotoku.

Damijanić je rekao da je u javnosti bilo dosta skepse u vezi brojke od 30 milijardi kuna investicija, ali da ne treba sumnjati u realizaciju šest milijardi kuna ulaganja godišnje kada se zna da je prije krize u Istru godišnje ulagano i više od pet milijardi kuna. Jakovčić je rekao da je Istri mnogo toga potrebno da bi zadržala konkurentnost. Više puta je naglasio potrebu izgradnje 10-ak golf igrališta te iznio ostale prioritete: kongresni i jaki kulturni centar.

- Pokušavao sam dovesti Guggenheim, ali nismo uspjeli u tome. O Brijunima neću potrošiti niti jednu riječ jer sam o tome govorio 10-ak godina. Brijuni su uz Dubrovnik i Veneciju nešto najatraktivnije u ovim krajevima. Prednjačimo po mnogo toga u Hrvatskoj, ali to nije dovoljno, zaključio je svoje izlaganje Jakovčić.

Jedno od najočekivanijih izlaganja, ono Domagoja Ivana Miloševića nije održano jer potpredsjednik Vlade nije došao na gospodarski forum. Zato je veliku pažnju, a na koncu i najveći pljesak 150 sudionika foruma dobio Miroslav Radman iz splitskog Instituta za znanost Medils. Za razliku od ostalih predavača, koji su najavljivali svijetlu budućnost i grandiozne projekte, on je govorio o - neuspjehu. Rekao je da je u javnosti malo poznato, a da nakon tri godine rada umre čak 80 posto svih biotehnoloških firmi.

- Mi u računovodstvu nemamo mrtvih i zato ne vidimo koliko su veliki neuspjesi dio svakodnevnog procesa. Najviše je neuspjeha u SAD-u, ali uspješan je onaj tko ima novca platiti za svoje promašaje. Jao se onome koji stane na prvom promašaju, rekao je Radman te izvukao nekoliko fraza iz "Alise u zemlji čudesa" koje je iskoristio da poruči istarskim gospodarstvenicima kako danas funkcionira svijet biznisa.

- Moraš stalno trčati da bi bio na mjestu i da bi sustigao ostale moraš trčati dva puta brže, naveo je Radman.

(Izvještava Paulo GREGOROVIƒÜ, snimio Dejan ŠTIFANIƒÜ)