Znanstveno istraživanje u Metrisu

Izvor: Glas Istre, 05.07.2011.

Sažetak: Centar za istraživanje metala Istarske županije Metris, koji je osnovala Istarska razvojna agencija (IDA), i Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci potpisali ugovor o suradnji

Centar za istraživanje metala Istarske županije Metris, koji je osnovala Istarska razvojna agencija (IDA), i Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci potpisali su ugovor o suradnji kojim se želi poticati razvoj znanstvenoistraživačke i obrazovne djelatnosti zajedno s gospodarskim sektorom.

- Predstoji razdoblje povezivanja s institucijama visokog obrazovanja. Osim pružanja logistike gospodarstvenicima, želimo da Metris postane mjesto edukacije i usavršavanja te nam je cilj u njegov laboratorij dovesti eminentne sveučilišne znanstvenike koji će istraživati na našoj opremi, kazao je direktor IDA-e Darko Lorencin. Tome pogoduje i lokacija Metrisa na prostoru budućeg studentskog kampusa, na bivšem odjelu kirurgije.

Dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Serđo Kos rekao je da će suradnja na početku biti usmjerena k znanstvenoistraživačkom radu njihovih doktoranada koji će koristiti vrijednu tehnologiju Metrisa. Trenutno posjeduje opremu vrijednu oko pola milijuna eura, a uskoro će laboratorij biti bogatiji za nove uređaje u vrijednosti oko 600.000 eura. Među posebno cijenjenim uređajima su optički spektroskop i elektronski mikroskop koji može uvećati čestice i do milijun puta. Upravo će na tim uređajima doktorandi i profesori s Pomorskog fakulteta uskoro započeti svoje studije.

- Istraživat ćemo i analizirati utjecaj temperature, zračenja sunca i radarskih tehnologija kao i hidrometeoroloških utjecaja na brodske strukture. Elektronskim mikroskopom možemo analizirati polimerske spojeve koji se koriste za oplatu brodova, kazao je dekan Kos. Napomeno je da će se rezultati ovih istraživanja, od kojih će korist imati i budući doktori znanosti, i gospodarstvenici, objaviti u najeminentnijim znanstvenim časopisima.

Županijski centar za istraživanje metala, kao što i sam naziv kaže, najvećim se dijelom bavi istraživanjem strukture metala, a usluge laboratorija koriste poduzetnici pri nabavci materijala. Među glavnim klijentima Metrisa su Uljanik i Cimos. Uz to, u suradnji s Konzervatorskim odjelom i Arheološkim muzejom, istražuju se i kulturna dobra različitih materijala, poput željeznih klinova kojima su povezani kameni blokovi pulskog amfiteatra, čija se sjeverna kula upravo restaurira.

(M. JERIN)